Merjenje temperature v Vuhanu. Foto: EPA
Merjenje temperature v Vuhanu. Foto: EPA

Za posledicami okužbe je v sredo umrl 80-letnik, danes pa so kitajske oblasti potrdile, da je bil okužen z virusom 2019-nCoV.

Sorodna novica NIJZ: Tveganje za pojav kitajskega virusa v Sloveniji relativno nizko

Vse preostale 17 smrtne žrtve so bile v kitajski provinci Hubej, kjer je bolezen izbruhnila na tržnici v mestu Vuhan. Provinca Hebej je od Hubeja oddaljena nekaj sto kilometrov, obdaja pa prestolnico Peking.

Kitajske oblasti so v Vuhanu in okoliških mestih močno omejile promet. Prebivalce 11-milijonskega Vuhana so pozvali, naj mesta ne zapuščajo. Pripadniki varnostnih sil udeležencem v prometu preverjajo telesno temperaturo, v mestu pa naj bi bile tudi obvezne zaščitne maske.

Po Vuhanu so oblasti prekinile povezave tudi s 70 kilometrov oddaljenima mestoma Hvangang in Edžov. V Hvangangu bo zaprta železniška postaja, ustavili bodo javni promet. Zaprti bodo tudi bari, kinematografi in glavna tržnica, pregledovali bodo vsa vozila. Ukrepi sicer veljajo le za središče 7,5-milijonskega mesta.

WHO virusa ni razglasil za grožnjo svetovnemu zdravju

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ni razglasila novega koronavirusa iz Kitajske za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

"Stvar je jasna. Na Kitajskem so izredne razmere, vendar (virus) še ni postal grožnja svetovnemu javnemu zdravju," je povedal generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesuspo, a dodal, da je bil odbor močno razdvojen glede razglasitve.

Do zdaj so WHO-ju potrdili 584 primerov okužb, poleg Kitajske še na Japonskem, Tajskem, v ZDA, Južni Koreji, Singapurju in Vietnamu. Virus so po poročanju medijev sicer zaznali tudi v Hongkongu, Macau, Tajvanu in Savdski Arabiji. V več državah, med drugim Franciji, pa za zdaj še preverjajo sume okužbe.

Virus sicer lahko povzroči hujšo bolezen, ki vodi v smrt, a se pri večini ljudi izraža z milejšimi simptomi. Od vseh obolelih jih je približno četrtina občutila hujše simptome. Večina umrlih je imela že predtem zdravstvene težave, kot sta na primer visok pritisk ali sladkorna bolezen, je poudaril Tedros Adhanom Ghebreyesuspo.

Pri WHO-ju priznavajo, da je še veliko neznank okoli virusa, na primer izvor in zakaj se tako hitro širi, zato sodelujejo z vsemi partnerji na Kitajskem in v drugih državah, da bi bolje razumeli, kako virus deluje. Verjetno bodo zaznali še nove primere, ampak pri WHO-ju upajo, da bodo ukrepi, ki jih je sprejela Kitajska, učinkoviti. "Za zdaj WHO ne priporoča kakršnih koli širših omejitev glede potovanj in trgovanja. Priporočamo preverjanja pri izhodih z letališč kot del celostnih zajezitvenih ukrepov," je še povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pregledovanje znakov temperature pri potnikih na železniški postaji v Vuhanu. Foto: EPA
Pregledovanje znakov temperature pri potnikih na železniški postaji v Vuhanu. Foto: EPA

Tudi v sosednjem mestu Edžov na nasprotnem bregu Dolge reke bodo zaprli železniško postajo in prekinili medmestne avtobusne povezave, drugih ukrepov pa za zdaj niso napovedali.

Nato so se za prekinitev prometnih povezav odločile še oblasti v mestu Čibi s približno pol milijona prebivalci, okoli sto kilometrov južno od Vuhana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Šjantao z 1,75 milijona prebivalci, okoli sto kilometrov zahodno od Vuhana, so prav tako ukinili javni promet, ob tem pa še odpovedali vsa javna zborovanja in vzpostavili postaje za merjenje telesne temperature.

Peking odpoveduje prireditve ob novem letu

V Pekingu so medtem odpovedali javne prireditve ob kitajskem novem letu, ki ga bodo Kitajci praznovali te dni. Med drugim so odpovedani sejmi v templjih, ki običajno pritegnejo velike množice obiskovalcev. Oblasti so ob tem pozvale prebivalce, naj "okrepijo preventivo in zaščito".

Testiranje potnikov na železniški postaji v Hangdžovu. Foto: AP
Testiranje potnikov na železniški postaji v Hangdžovu. Foto: AP
Sorodna novica Izbruh koronavirusa razkriva nevarnosti trga eksotičnih živali

Zaradi nevarnosti okužbe je po vsej državi močno naraslo povpraševanje po zaščitnih maskah in gumijastih rokavicah. Kitajska spletna prodajalna Taobao je ob tem pozvala prodajalce, naj se ne okoriščajo z dvigovanjem cen.

Podobnost s sarsom

Na Kitajskem se je z virusom 2019-nCoV, okužilo že več kot 570 ljudi, večina v Vuhanu. Žarišče izbruha je namreč na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri so prodajali ribe in divjačino.

Mednarodni strokovnjaki domnevajo, da je okuženih še več ljudi. Na londonskem Imperial Collegeu ocenjujejo, da so se simptomi bolezni do 18. januarja v Wuhanu pojavili pri približno 4000 ljudeh.

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Tako kot sars se tudi ta virus lahko širi s človeka na človeka prek dihalnih poti.

Oblasti v Vuhanu so začasno ustavile vsa javna prevozna sredstva. Foto: AP
Oblasti v Vuhanu so začasno ustavile vsa javna prevozna sredstva. Foto: AP

"Kot da je konec sveta"

Prebivalci Vuhana so svojo stisko ob ukrepih oblasti izrazili prek družbenega omrežja Weibo. Eden od njih je napisal, da je bil na robu solz, ko so bili razglašeni ukrepi, ki spominjajo na karanteno.

"Počutimo se, kot da je konec sveta," je zapisal drugi uporabnik omrežja, ki je izrazil zaskrbljenost, da bo v mestu zmanjkalo hrane in dezinfekcijskih sredstev.

Potnike na letališču v Rimu testirali na koronavirus

Zadnja letala, ki so pred blokado prometa zapustila Vuhan, so bila namenjena v Avstralijo in Italijo.

Zgodaj zjutraj je na letališču Fiumicino v Rimu pristalo letalo kitajske družbe China Southern Airlines iz mesta Vuhan z 202 potnikoma in člani posadke na krovu. Vse so testirali na znake koronavirusa, so sporočili predstavniki letališča. Testiranje je bilo prvo, odkar so italijanski zdravstveni organi odredili posebne ukrepe nadzora, da bi preprečili prenašanje virusa.

Tudi na letališču v Sydneyju so preventivno zdravstveno pregledali vse potnike in člane posadke. Na potnike, ki bi kazali simptome, so med drugim pozorni tudi na številnih ameriških letališčih, v Londonu, Rusiji ter na Japonskem.

Železniška postaja v Vuhanu je bila danes skoraj prazna, tam so bili samo delavci in nekaj ljudi, ki so čakali v vrsti za taksi. Vsi so imeli na obrazih maske.

Prvi primer virusa, ki povzroča pljučnico, so v Vuhanu potrdili 31. decembra. Od takrat so primere zabeležili tudi na Japonskem, v Hongkongu, Macau, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v ZDA.

Kitajska nacionalna komisija za javno zdravje je danes sporočila, da zaznavajo vedno več primerov koronavirusa pri ljudeh, ki niso bili izpostavljeni tržnici, kjer se je prvič pojavil virus. Med drugim so tak primer nedavno zaznali v Vietnamu, kjer se je sin virusa nalezel od očeta, ki je bil v Vuhanu.

Preventivni ukrepi tudi v Dubaju, DR Kongu in Nigeriji

Številne države so v strahu pred okužbo pozorne na potnike iz Kitajske. Na letališču v Dubaju, enem največjih vozlišč na svetu, so napovedali, da bodo vsem potnikom na direktnih poletih iz Kitajske pregledovali telesno temperaturo.

Nadzor zaostrujejo tudi številne afriške države, kjer je Kitajska v zadnjih letih okrepila svojo prisotnost. Demokratična republika Kongo je na letališčih in pristaniščih uvedla ukrepe za ljudi, ki v državo prispejo iz "prizadetih držav in celin". Pozornejši so tudi v Nigeriji, kjer so potnike iz Vuhana že v preteklih dneh spraševali o simptomih. Podoben ukrep so na začetku tedna uvedli v Gani.

WHO ni razglasil virusa za grožnjo svetovnemu zdravju

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) novega virusa iz Kitajske ni razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Še v sredo so preložili odločitev, saj so po navedbah vodje Didierja Houssina strokovnjaki glede ukrepa razdeljeni.

V zadnjem desetletju so ukrep, ki ga uporabijo le pri najhujših epidemijah, uporabili le petkrat.

Kitajska zaradi virusa zaustavlja javni promet