Prizor iz vasi Tanah Datar. Foto: EPA
Prizor iz vasi Tanah Datar. Foto: EPA

Območje na zahodu Sumatre so v soboto zvečer prizadeli močni nalivi, ki so povzročili poplave. Proti vasem je začel drseti tudi blatni tok oziroma lahar in je mešanica blata in drobirja, sestavljenega iz vulkanskega pepela, zdrobljenih skal in vode.

Tok je pritekel iz ognjenika Marapi, ki je eden najdejavnejših ognjenikov na Sumatri in je v zadnjem času že večkrat izbruhnil. Decembra je njegov izbruh zahteval več kot 20 življenj pohodnikov.

"Močno deževje je z Marapija odneslo material, kot sta pepel in velike skale. V zadnjem času to območje pogosto ogrožajo blatni tokovi in nenadne poplave. Težava je še večja zato, ker se to vedno zgodi ponoči," je dejal vodja pokrajinske reševalne skupine Abdul Malik, ki je dodal, da pri iskanju pogrešanih pomaga več kot 400 ljudi, ki si pomagajo z bagri in brezpilotnimi letalniki.

Nacionalna agencija za naravne nesreče je sporočila, da je bilo poškodovanih skoraj 200 hiš in prizadetih 72 hektarjev zemljišč, vključno z riževimi polji. Več kot sto ljudi so morali evakuirati.

Iz Indonezije pa so sporočili, da je izbruhnil tudi ognjenik Ibu, ki je nekaj kilometrov visoko v zrak bruhal oblak pepela. Ibu leži na odmaknjenem otoku Halmahera.

Indonezija leži na tako imenovanem tihomorskem ognjenem obroču in ima kar 127 dejavnih ognjenikov.