Na Baliju je vse pripravljeno za vrh G 20. Foto: Reuters
Na Baliju je vse pripravljeno za vrh G 20. Foto: Reuters

To bo za Bidna prvo osebno srečanje s Šijem, odkar je ameriški predsednik. Biden se je s Šijem nazadnje srečal med administracijo predsednika Baracka Obame, ko je bil podpredsednik ZDA, a od takrat so se odnosi med velesilama prevcej poslabšali.

Kot so sporočili iz Bele hiše, bo srečanje v ponedeljek ob robu vrha G 20, ki ga gosti Indonezija, Biden pa bo po napovedih sogovorniku izrazil ameriške skrbi glede Tajvana in spoštovanja človekovih pravic na Kitajskem.

Voditelja bosta govorila o prizadevanjih za ohranitev in poglobitev komunikacije med državama, odgovornem upravljanju konkurence ter sodelovanju "tam, kjer se naši interesi ujemajo, še posebej pri mednarodnih izzivih, ki vplivajo na mednarodno skupnost", je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

"Prepričan sem, da so moji pogovori vedno produktivni," je odgovoril Biden na vprašanje novinarjev, ali meni, da bodo pogovori s kitajskim predsednikom produktivni.

Državnika se bosta prvič sestala tudi, potem ko je Ši prejšnji mesec na kongresu komunistične partije dobil tretji mandat, s čimer si je utrdil položaj najmočnejšega kitajskega voditelja po Mao Cetungu. To je na Tajvanu in tudi v Washingtonu sprožilo bojazni, da bi Kitajska lahko okrepila prizadevanja za združitev z otokom, ki ga sicer že ima za svojega.

Stopnjevanje napetosti

Biden in Ši sta se že večkrat pogovarjala po telefonu in na videokonferencah. Nazadnje sta se pogovarjala konec julija, osebje Bele hiše pa si je nato več tednov prizadevalo za organizacijo osebnega srečanja na Baliju.

Od takrat se napetosti med Washingtonom in Pekingom skorajda niso zmanjšale, temveč prej okrepile.

Vrhunec so dosegle avgusta, ko je predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi ob obisku Tajvana povzročila ogorčenje v Pekingu. Peking so tudi razburile Bidnove izjave, da bodo ZDA branile Tajvan v primeru kitajskega napada.

Državi nista na istem bregu tudi glede odnosa do Rusije in njene vojaške agresije na Ukrajino. Spoprijemata pa se tudi s tehnološkim in trgovinskim rivalstvom v času, ko si Američani prizadevajo oživiti lastno visokotehnološko industrijo, da bi zmanjšali odvisnost od Kitajske.