Foto:
Foto:
Olimpijski ogenj razdvaja

Demokratska predsedniška kandidatka meni, da Bush ne bi smel na Kitajsko, razen če ta ne bo izboljšala svojega odnosa do človekovih pravic. Senatorka je imela pri tem v mislih predvsem nasilno zatrtje nedavnih nemirov v Tibetu in pomanjkanje pritiska kitajske vlade na Sudan za končanje nasilja v Darfurju.

Poziv Clintonove prihaja pet dni zatem, ko je Bela hiša zavrnila pozive demokratskih kongresnikov Bushu, naj ne odpotuje na odprtje iger. V izjavi za javnost je predsedniška kandidatka Američane pozvala, naj podprejo svobodo verskega in političnega izražanja ter človekove pravice.

Olimpijada športna, ne politična prireditev
Bush je dejal, da se bo olimpijskih iger udeležil, ker gre za športni, in ne politični dogodek. Tiskovni predstavnik Bele hiše pa je dodal, da je Busheva administracija kljub temu zaskrbljena zaradi kršenja človekovih pravic na Kitajskem.

Obama razdvojen
Demokratski tekmec Clintonove v boju za Belo hišo Barack Obama je na začetku mesece izrazil svojo razdvojenost do sodelovanja ZDA na olimpijskih igrah. Po eni strani kitajski odnos do Tibeta vidi kot "pravo sporno vprašanje", po drugi pa se mu ne zdi prav, da bi olimpijado politizirali.

Ogenj v San Franciscu
Olimpijska bakla, ki je na poti po svetu, je pripotovala v ZDA, kjer so aretirali sedem protestnikov, ki so na Golden Gate v San Francisco izobesili protikitajska gesla in tibetansko zastavo.

Policija je močno povečala varnost ob 10-kilometrski poti, ki jo bo bakla naredila po zalivu San Francisca, da bi preprečili podobne incidente, kot so se dogajali na poti ognja miru v Londonu in Parizu.

Peking: Ognja ne bo ustavila "nobena sila"
Kljub protestom, ki olimpijsko baklo spremljajo, kjer koli se na svoji 137.000-kilometrski poti po svetu pojavi, že vse odkar so jo 24. marca prižgali v Atenah, je Peking napovedal, da "nobena sila" ne bo ustavila poti ognja. Mednarodni olimpijski komite (IOC) pa glede na proteste, ki spremljajo "ogenj miru", na zasedanju v Pekingu razpravlja o tem, ali bo šel na pot po svetu tudi pred prihodnjimi olimpijskimi igrami. Člani IOC-ja se namreč bojijo, da protesti "škodijo olimpijskemu gibanju".

T. V.

Olimpijski ogenj razdvaja