Francoski policisti so imeli veliko dela z odganjanjem protestnikov. Foto: Reuters
Francoski policisti so imeli veliko dela z odganjanjem protestnikov. Foto: Reuters
Letošnje olimpijske igre v Pekingu so že pred začetkom zasenčili protikitajski protesti po vsem svetu. Foto: Reuters
Olimpijski ogenj nima sreče

Potem ko je plamenica zapustila Eifflov stolp in začela svojo pot po pariških ulicah, so jo morali organizatorji zaradi številnih vztrajnih protikitajskih protestnikov štirikrat odnesti v spremljajoči avtobus in jo ugasniti. V tem času so ogenj ohranjali pri življenju v posebni laterni. Po vseh zapletih so mestne oblasti na zahtevo kitajskih predstavnikov odpovedale pot plamenice po Parizu in jo do končne postaje na stadionu Charlety prepeljale z avtobusom.

Na začetku poti je predstavnik francoskih Zelenih skušal plamenico iztrgati iz rok nekdanjega svetovnega prvaka na 400 metrov z ovirami Stephaneja Diaganaja, ki je bil prvi nosilec v Parizu, a so mu to uspeli preprečiti policisti. Pariški župan je medtem odpovedal slovesnost ob prihodu plamenice, potem ko so aktivisti na mestni hiši izobesili tibetansko zastavo. Policija je prijela 37 protestnikov.

Na predvideni 27-kilometrski poti po Parizu je plamenico varovalo več kot 3.000 policistov, ki protestnikom niso uspeli preprečiti, da ne bi povzročali težav. Glavni razlog za proteste je kitajska zatiralna politika v Tibetu, kjer so bili nedavno nasilno zatrti protesti proti kitajski nadoblasti. Protestniki so nosili tibetanske zastave in transparente s protikitajskimi gesli.

Sarkozy ne pogojuje svoje udeležbe
Francoska ministrica za človekove pravice Rama Yade je v soboto zanikala, da se predsednik Nicolas Sarkozy ne namerava udeležiti uvodne slovesnoti v Pekingu, če kitajske oblasti ne bodo začale dialoga s tibetanskim duhovnim voditeljem dalajlamo.

Peking ne prikazuje protestov
Zaradi protikitajskih protestnikov je imela olimpijska plamenica težave že v nedeljo na poti po Londonu, kjer so jo nekateri protestniki tekačem skušali iztrgati iz rok. Londonska policija je aretirala 25 ljudi.

Kitajska državna televizija je v nedeljo prikazala samo začetek poti olimpijskega ognja na londonskemu stadionu Wembley, kjer ni bilo protestnikov, nadaljevanja poti po mestnih ulicah, ki so bile polne protikitajskih protestnikov, pa Kitajcem niso predvajali.

G. V.

Olimpijski ogenj nima sreče