Kolinda Grabar Kitarović in Ivo Josipović se bosta pomerila na jesenskih predsedniških volitvah. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović in Ivo Josipović se bosta pomerila na jesenskih predsedniških volitvah. Foto: EPA
Hrvati se veliko ukvarjajo z videzom nekdanje zunanje ministrice. Foto: EPA

Odkar je opozicijski HDZ kot svojo kandidatko predstavil nekdanjo zunanjo ministrico, sicer privlačno plavolasko Kolindo Grabar Kitarović, se javnost skoraj več ukvarja s tem, kdo bo predsednik, kot pa z neuspehi vlade. Josipović ima sicer po zadnjih raziskavah še solidno prednost, saj bi zanj glasovalo 49, za Grabar Kitarovičevo pa 35 odstotkov volivcev, a priljubljenost kandidatke HDZ-ja zadnje tedne raste.


Hrvaški portal Narod.hr sicer navaja, da je prejel pismo domnevnih avtorjev dokumenta, ki so prevzeli odgovornost zanj. Šlo naj bi za Regimento - center za soočanje Jugoslovanov s preteklostjo, pod pismo pa je podpisan njegov predsednik Tomislav Stockinger.

Javnost je sicer te dni dodatno razburila t. i. afera Barbika. Na naslov hrvaškega predsednika, nekaterih poslancev in tudi medijev je namreč prispel 13 strani dolg dokument z napotki za diskreditacijo Grabar Kitarovićeve na osebni ravni.

Zaupni dokument z imenom Akcijski načrt Barbika - delovna različica je spremljalo anonimno pismo, domnevno zaskrbljene članice SDP-ja, ki je trdila, da so načrt pripravili socialdemokrati za potrebe Josipovićeve predsedniške kampanje. Josipović je zamrznil članstvo v SDP-ju po prevzemu predsedniškega položaja, socialdemokrati pa še niso uradno podprli njegove kandidature na predsedniških volitvah.

Obtožuje paraobveščevalno podzemlje
Josipović je dokument nemudoma objavil in ocenil, da so njegovi avtorji v resnici na drugi strani političnega pola, s tem dokumentom pa so želeli očrniti SDP in njega kot predsednika. Po mnenju Josipovića gre za delo paraobveščevalnega podzemlja, s čimer je za pamflet posredno obtožil predsednika HDZ-ja, Tomislava Karamarka, ki je pred leti vodil hrvaške tajne službe.

V telefonskem pogovoru za Hrvatski radio je Josipović ocenil, da je namen pošiljanja takšnih dokumentov poskus blatenja njegove kampanje, pa tudi preprečitev nekaterih legitimnih razprav, ki bi se lahko odprle v času predvolilne kampanje.

Sporni načrt predvideva, da bi v medijih podtikali informacije o zasebnem življenju Grabar Kitarovićeve, njenih ljubezenskih avanturah, premoženju in podobnih škandalih, ki bi lahko škodili njeni kampanji. Med drugim naj bi objavili, da je bil njen oče partizan, načrt pa predvideva tudi objavo karikature z njeno podobo barbike, ki pleše srbsko kolo.

"Sin partizana"
Josipović je spomnil, da so tudi v njegovi prvi predsedniški predvolilni kampanji na podoben način skušali podtikati različne škandale proti njemu. Tako je bil denimo deležen lažnih obtožb, da je sin partizana, ki naj bi na Golem otoku ubil 80 menihov, pri čemer Josipovićev oče v tistih letih sploh ni bil na Hrvaškem. Podtikali so mu tudi, da vodi dvojno ljubezensko življenje, a so mu te laži opozicije pravzaprav samo pomagale in je v drugem krogu prepričljivo premagal protikandidata, zagrebškega župana Milana Bandića.

Komentator Jutarnjega lista ocenjuje, da Grabar Kitarovićeva in Josipović zagotovo ne bi nikoli privolila v sodelovanje v takšni kampanji. Zato časopis ne izključuje možnosti, da je bila zgodba podtaknjena ne samo zato, da bi škodili Josipoviću, ampak tudi Grabar Kitarovićevi.