Predstavniki dela medijev protestno zapuščajo tiskovno središče v Beli hiši. Foto: Reuters
Predstavniki dela medijev protestno zapuščajo tiskovno središče v Beli hiši. Foto: Reuters
Bela hiša
Ameriški predsednik Donald Trump je znova ostro napadel ameriške medije, saj ga je razjezilo poročanje o domnevnih poskusih pritiska Bele hiše na FBI. Foto: EPA

Zaradi izključitve dela medijev sta pogovore bojkotirala ameriška tiskovna agencija AP in časopis Times, uradno pa je protestiralo tudi Združenje dopisnikov Bele hiše. Na CNN-u so ravnanje Bele hiše označili za nesprejemljivo in dejali, da Bela hiša očitno tako kaznuje poročanja o dejstvih, ki ji niso všeč. "A poročali bomo še naprej", so dodali v uradni izjavi.

New York Times je dejal, da je poteza Bele hiše "jasna žalitev demokratičnih idealov," BBC pa je pozval Belo hišo, naj pojasni razloge za svojo odločitev. "Razumemo, da lahko pride do situacij, ko zaradi pomanjkanja prostora ali drugih okoliščin, Bela hiša omeji medijske dogodke. Toda to, kar se je zgodilo danes, ne spada med te situacije. Ne glede na to bo naše poročanje ostalo pošteno in nepristransko", je dejal vodja BBC-jevega dopisništva v Washingtonu Paul Danahar.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je tako govoril z večinoma konservativnimi ameriškimi mediji, kot so ameriška televizija Fox, časopis Washington Times in spletna stran Breitbart. Iz Bele hiše so pozneje sicer sporočili, da ni šlo za "kaznovanje" predsedniku Donaldu Trumpu manj naklonjenih medijev, ampak da je bil pogovor po besedah Spicerjeve namestnice Sarah Sanders predviden le za t. i. pool; torej novinarje, ki morajo informacije deliti z drugimi, pozneje pa, da so se odločili, da povabijo še nekatere druge medije.

Trump znova napada medije
Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem znova ostro napadel ameriške medije, saj ga je razjezilo poročanje o domnevnih poskusih pritiska Bele hiše na FBI, od katerega zahteva, da javno zanika informacije o stikih med Trumpovo kampanjo in predstavniki Rusije. V nagovoru konservativnim aktivistom je udaril tudi po anonimnih virih, ki jih želi razkriti in, kot je dejal, kaznovati, da se to ne bi več dogajalo.

Trump dela novinarstvo spet veliko?
Trumpu v bran je stopil tudi nekdanji Bushev tiskovni predstavnik Ari Fleischer in dejal, da je bil Trump do zdaj zelo dostopen medijem, ter dodal, da se novinarji prehitro odzivajo na vsako besedo, ki jo Trump izreče in jo jemljejo preveč resno. Po Fleischerju "ob tem zanemarjajo, da z vsem tem, kar dela in govori, Trump dela novinarstvo spet zanimivo in veliko".

Trump je sicer že nekaj časa na bojni nogi z delom medijev, ki jih označuje za opozicijsko stranko in celo za sovražnike ameriškega ljudstva. A s tem hkrati povečuje naklado in gledanost medijev, ki jih napada.