Pahor se je sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, udeležil se je srbsko-slovenske poslovne konference in na slavnostni seji nagovoril srbski parlament. Odnosi med državama so dobri, sta si pa v zadnjem času nekaj polemičnih besed namenila zunanja ministra.

Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebej sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde. Foto: EPA
Pahor in Vučić sta na novinarski konferenci po pogovorih v Palači Srbije poudarila, da imata državi prijateljske odnose, ki dobro napredujejo. Posebej sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje, kjer se je trgovinska menjava v desetih letih povečala s 500 milijonov evrov na 1,3 milijarde. Foto: EPA

Na srečanju z Vučićem je Pahor Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo. Slovenija podpira vsako premišljeno rešitev, ki bo prinesla mir in stabilnost, torej tudi morebitno spreminjanje mej, je dejal Pahor. Slovenski predsednik za dialog med Beogradom in Prištino ne vidi alternative.

Vučić je opozoril, da je vse več Srbov, ki si rešitve ne želijo. "Če bodo Srbi in Albanci kdaj prišli do česar koli, smo prepričani, da bomo za to imeli podporo Slovenije," je na tiskovni konferenci dejal Vučić.

Pahor je nagovoril tudi srbske poslance in opozoril, da v Evropski uniji navdušenja nad širitvijo ni. "Toliko bolj pomembno je, da vsi narodi in vse države v tej regiji, tako rekoč brezpogojno sodelujemo," je dejal slovenski predsednik.

Vučić šaljivo o Cerarjevih kritikah

Zunanji minister Miro Cerar je pretekli teden na odboru za zunanjo politiko dejal, da se je ob protestih, ki potekajo vsako soboto in so uperjeni predvsem proti predsedniku Vučiću, ob obisku ruskega predsednika in okrepljenem sodelovanju z Rusijo, sprožilo vprašanje, ali Srbija še misli resno z evropsko usmeritvijo ali je pripravljena rešiti spor s Kosovom in biti dejavnik stabilnosti in miru na Balkanu.

Vučić je komentiral, da izjavam, ki si jih sem ter tja privoščijo politiki na obeh straneh, ni treba posvečati preveč pozornosti. "Pozdravite mojega prijatelja Mira Cerarja. Čas je, da pride v Beograd in vidi, kako Srbija spoštuje in ceni Slovenijo," je dejal Vučić in v šali dodal, da je minister morda vstal "z levo nogo".

Pahor v Srbiji: Slovenija podpira vsako rešitev za mir in stabilnost

Vučić: Vprašanje srbske manjšine v Sloveniji ne bo močno vplivalo na odnose

Srbski zunanji minister Ivica Dačić se je po Cerarjevih izjavah nato čudil, zakaj Cerarja ne skrbi evropska prihodnost Slovenije, ki ima najtesnejše odnose z Moskvo v Uniji, pa ni deležna pritiskov iz Bruslja. Udarec evropskim vrednotam naj bi bil, da Srbi v Sloveniji še nimajo statusa nacionalne manjšine.

Vučić je dodal, da bi si seveda želel več pravic, da pa to ni vprašanje, ki bi močno vplivalo na dvostranske odnose. Pahor je dodal, da se Slovenija trudi, da bi vsi lahko ohranjali svojo identiteto, a dodal, da za spreminjanje ustave ne vidi ne potrebe ne možnosti.

Državi imata različna stališča o Kosovu

Odnosi Beograda in Prištine so zaostreni, tudi po kosovski uvedbi 100-odstotnih carin na srbske izdelke. Dialoga o celovitem dogovoru, ki je pogoj Evropske unije, ni. Ob zadnjem obisku v Prištini so besede predsednika Pahorja, da si bo Slovenija prizadevala za priznanje Kosova pri petih članicah Unije, ki tega še niso storile, razburile srbski politični vrh, čeprav je bil Pahorjev pogoj za to izpolnjevanje dogovorov, denimo o zvezi srbskih občin.

Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo.  Foto: EPA
Pahor je Srbiji zagotovil podporo Slovenije na poti v Evropsko unijo. Foto: EPA

Pahor se je s stočlansko delegacijo udeležil tudi gospodarskega foruma, na katerem je bilo okoli 600 poslovnežev.

Srbija 10. najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije

Uradni obisk bo Pahor v torek sklenil s položitvijo venca na spomenik neznanemu junaku na Avali. Kot poroča STA, je gospodarsko sodelovanje med državama intenzivno in razvejano. Srbija je deseta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava je v letu 2017 znašala okoli 1,3 milijarde evrov, lani bi po ocenah GZS-ja lahko presegla 1,5 milijarde evrov. Slovenija je tudi pomembna investitorka v Srbiji, naraščajo tudi srbska vlaganja v Sloveniji.