Bersani pravi, da še ni obupal pri sestavljanju nove vlade. Foto: EPA
Bersani pravi, da še ni obupal pri sestavljanju nove vlade. Foto: EPA
Italija ostaja brez vlade

"Moje delo v teh dneh ni prineslo pozitivnega rezultata," je po srečanju z Napolitanom dejal Bersani o pogovorih z drugimi strankami o oblikovanju vladne koalicije in ob tem pripomnil, da je moral na teh pogovorih zavrniti "nesprejemljive pogoje", ki so mu bili postavljeni v zameno za oblikovanje koalicije.

Vseeno Bersani ne izključuje možnosti prevzema premierskega stolčka, so sporočili iz njegove Demokratske stranke. Poznavalci sicer menijo, da bi se Napolitano lahko odločil za drugega mandatarja. Predsednik države bo nov krog posvetov s strankami začel v petek dopoldne.

Bersaniju je Napolitano mandat podelil prejšnji petek, a teden dni pogovorov ni prinesel uspeha, potem ko je levosredinski tabor na februarskih volitvah zmagal, a za večino v senatu potrebuje koalicijsko partnerico.

Populistično gibanje Pet zvezd komika Beppa Grilla je odklonilo sodelovanje z Bersanijem, ta pa si ne želi koalicije z desnosredinskim taborom pod vodstvom Silvia Berlusconija.

Napolitano bi se lahko zdaj odločil, da nalogo sestave vlade poveri tehničnemu mandatarju. Italijanski mediji ugibajo, da bi to lahko bil ugledni pravnik Stefano Rodoto ali zdajšnji generalni direktor italijanske centralne banke Fabrizzio Saccomanni.

Možnosti za sestavo vlade bi lahko imel tudi predsednik senata Piero Grasso. Tehnična vlada bi lahko tako sprejela nekatere nujne reforme, preden bi izvedli nove parlamentarne volitve.

Italija ostaja brez vlade