Bin Laden je še vedno na begu in naj bi se skrival nekje v odročnih predelih na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA
Bin Laden je še vedno na begu in naj bi se skrival nekje v odročnih predelih na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

Novi zaupni dokumenti ameriškega zunanjega ministrstva, ki jih je objavil WikiLeaks, razkrivajo nove podrobnosti o delovanju vodje teroristične organizacije Al Kaida v zadnjih desetih letih ter prinašajo tudi nekaj bizarnih podatkov o njegovih sodelavcih in borcih.

Potem ko je konec leta 2001 bin Laden pobegnil pred ameriškim bombardiranjem gorovja Tora Bora na vzhodu, naj bi bil tako "suh", da si je moral od enega izmed svojih telesnih stražarjev izposoditi 7.000 dolarjev, ki jih je vrnil čez leto dni.

Pozneje si je Al Kaida znova finančno opomogla in novembra leta 2002 je domnevni načrtovalec terorističnih napadov na ZDA Kalid Šejk Muhamed nekemu pakistanskemu poslovnežu, s katerim sta zdaj skupaj zaprta v Guantanamu, izročil v varovanje pol milijona dolarjev kar v plastični vrečki.

Med zaslišanjem v ameriškem vojaškem zaporu na Kubi je Mohamed povedal, da bodo pripadniki Al Kaide sprožili jedrsko napravo, če bi bil bin Laden prijet ali ubit. Sam je tudi priznal, da je s svojo "blagoslovljeno desno roko" osebno obglavil ameriškega novinarja Daniela Pearla v Pakistanu leta 2002.

Ogled napada po televiziji
Ko so 11. septembra 2001 ugrabitelji s potniškimi letali napadli ZDA, se je glavno jedro borcev Al Kaide zadrževalo v pakistanskem mestu Karači, kjer je domnevni atentator na ameriško vojaško ladjo USS Cole ravno prestal operacijo mandljev, medtem ko je domnevni organizator napada na Baliju kupoval laboratorijsko opremo za izdelavo biološkega orožja.

Dogodke v ZDA si je vodstvo Al Kaide ogledalo po televiziji, nato pa so se že naslednji dan odpravili v Afganistan.

Eden izmed dokumentov razkriva, da si je teroristični osumljenec Al Našri, ki je zaprt v Guantanamu, z injekcijo vbrizgaval snov za zmanjševanje potence in tudi svojim soborcem svetoval, da svoj libido omejijo z injekcijami, da se bodo tako lahko v boju lažje osredotočili na sovražnika.