Blackwater je prejel milijone dolarjev za program, ki pravzaprav ni nikoli zaživel. Foto: EPA
Blackwater je prejel milijone dolarjev za program, ki pravzaprav ni nikoli zaživel. Foto: EPA
Irak
Šest uslužbencev Blackwaterja je osumljenih, da je decembra 2007 sodelovalo pri poboju nedolžnih iraških civilistov. Foto: EPA
Cia
Cia naj bi - po naročilu nekdanjega podpredsednika Chaneyja - lagala kongresu. Foto: EPA

New York Times, ki je prvi pisal o tej zgodbi, se pri svojih trditvah sklicuje na izjave nekdanjih in zdajšnjih ameriških uradnikov in trdi, da je podjetje s sedežem v Severni Karolini pomagalo pri zbiranju podatkov, načrtovanju ter treniranju v okviru več milijonov dolarjev vrednega programa Cie. Ali naj bi Blackwater sodeloval tudi pri ubijanju, ni jasno. Program, ki pravzaprav ni nikoli zaživel - ujet ali ubit ni bil niti en terorist -, so ukinili letos.

Novi direktor Cie Leon Panetta je na junijskem izrednem sestanku kongres obvestil, da je agencija sedem let prikrivala podatke o tem programu. Zaposlitev Blackwaterja postavlja nova vprašanja o zakonitosti obnašanja Cie pod Bushevo administracijo in o njeni razširjeni praksi zaposlovanja zunanjih sodelavcev. Preiskovalna komisija ameriškega predstavniškega doma preiskuje, zakaj zakonodajalci niso bili obveščeni o tem programu.

Blackwater po pokolu izgnan iz Iraka
Podjetje Blackwater ali Xe Service, kot se imenuje zdaj, je v zadnjih letih na osnovi dogovora z vlado prejelo več milijonov dolarjev, administracija nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha pa ga je označevala za pomemben del svoje vojaške operacije v Iraku. Blacwater je začel delati za Cio nekaj dni po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra, širši javnosti pa je podjetje postalo znano ravno zaradi svojega delovanja v Iraku, iz katerega je bilo izgnano leta 2007, ko je bilo več njegovih delavcev vpletenih v pokol 17 civilistov.

"70 odstotkov Ciinega dela opravljajo pogodbeniki"
Tim Shorrock, avtor knjige z naslovom Spies for Hire: The Secret World of Intelligence Outsourcing (Najeti vohuni: Skrivnosti svet najemanja obveščevalcev), trdi, da je Cia zasebna podjetja najemala, da se izogne odgovornosti. "Pogodbeniki niso nikomur odgovorni. To smo večkrat videli v primeru podjetja Blackwater." Dodal je, da je kongres že več let poskušal prisiliti Cio, da bi razkrila seznam podjetij, s katerimi sodeluje. Shorrock meni, da kar 70 odstotkov dela Cie opravljajo zunanji pogodbeniki. Agencija trdi, da 90 odstotkov dela opravlja njeno stalno osebje, pogodbenike pa najema predvsem za podporo in logistično delo.

Hayden: Cia se ne izogiba odgovornosti
General Michael Hayden, direktor Cie od leta 2006 do letos, je zagovarjal uporabo pogodbenih sodelavcev, češ da agencija uporablja "tistega, ki je najprimernejši za delo". Zanikal je, da se je Cia z najemanjem zunanjih sodelavcev želela izogniti krivdi. Dejal je, da program ni bil zelo pomemben, saj bi v nasprotnem primeru o njem obvestil kongres. Hkrati je zanikal, da bi ga nekdanji podpredsednik Dick Cheney kadar koli prosil, naj prikriva informacije pred kongresom.

"Ubijanja teroristov so samoobramba"
Hayden je bil odločen, da Cia ni izvajala atentatov, na vprašanje, ali je ubijanje voditeljev teroristične mreže Al Kaida atentat, pa je odgovoril: "Ne. Ta ubijanja so samoobramba."

Cia ne sme izvajati atentatov od leta 1976, ko so potekala kongresna zaslišanja o atentatih v Vietnamu in Latinski Ameriki, med drugim o 26 poskusih atentata na Fidela Castra, dolgoletnega voditelja Kube.