Bližnjevzhodno četverico sestavljajo EU, ZDA, Rusija in ZN. Foto: EPA
Bližnjevzhodno četverico sestavljajo EU, ZDA, Rusija in ZN. Foto: EPA
Tony Blair in Jose Luis Rodriguez Zapatero
Pred Blairom je zelo težka naloga. Foto: EPA
Palestinski otroci v Hebronu na Zahodnem bregu
Blairova nova vloga je omejena na pomoč Palestincem pri obnovi njihovega gospodarstva in infrastrukture. Foto: EPA

Konferenco bodo priredili v New Yorku ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN-a septembra. Četverica se je sešla prvič, odkar je Hamas prejšnji mesec prevzel nadzor na Gazo. Novoimenovani mirovni odposlanec za Bližnji vzhod, nekdanji britanski premier Tony Blair, je poudaril, da bo treba najti rešitev izraelsko-palestinskega spora, ki bo Izraelu zagotavljala varnost, Palestincem pa institucije, ki bi lahko delovale. Dodal je še, da "za mir in varnost na svetu ni pomembnejšega vprašanja".

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je povedala, da ne potrebujejo še enih neuspešnih pogajanj, in zavrnila pogajanja s Hamasom. Četverica želi, da Hamas prizna Izraelu pravico do obstoja, se odpove terorizmu in podpiše do zdaj sprejete mirovne dogovore z Izraelom.

Blair optimističen
Po koncu srečanja je Blair izrazil optimizem o bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih in dodal, da mu bo optimizem v prihajajočih mesecih prišel še zelo prav. Novi mirovni odposlanec za Bližnji vzhod naj bi na to območje odpotoval naslednji teden, kjer bo "poslušal, zbiral vtise in premišljeval", preden bo oblikoval svoj predlog.

Blairova vloga omejena
Vendar bo moral, če bo hotel biti kaj več kot le obrobna figura na Bližnjem vzhodu, Izrael, Palestince ter četverico pripraviti do pogajanj o končni rešitvi. To pomeni pogajanja o izraelski meji, judovskih naselbinah, usodi palestinskih begunce in statusu Jeruzalema. Ker je Washington Blairovo vlogo predsednika četverice omejil na pomoč pri obnovi uničene palestinske infrastrukture in gospodarstva, pogajanja med tamkajšnjimi akterji pa so še naprej v rokah ameriške državne sekretarke, je pred nekdanjim britanskim premierjem zelo težka naloga. Blair in predstavniki ZDA so že zanikali, da bi med njim in državno sekretarko nastal spor zaradi pristojnosti mirovnega pogajalca.

Hamas proti imenovanju Blaira
Blairovo imenovanje prejšnji mesec sta pozdravila Izrael in palestinski predsednik Mahmud Abas, katerega gibanje Fatah nadzira Zahodni breg. Palestinci so si sicer želeli, da bi bila Blairova vloga večja in da bi lahko usmerjal pogajanja med njimi in Izraelom, ki pa je dal jasno vedeti, da še ni pripravljen na pogajanja o dokončnih rešitvah. Hamas je Blaira zavrnil, češ da v času, ko je bil britanski premier, ni bil pošten ali v pomoč zaradi njegovega položaja med izraelsko vojno proti Hezbolahu v Libanonu in vojno v Iraku.