Tony Blair je obisk Iraka izkoristil tudi za druženje z britanskimi vojaki. Foto: EPA
Tony Blair je obisk Iraka izkoristil tudi za druženje z britanskimi vojaki. Foto: EPA
Srečanje v Bagdadu
Na srečanju v Bagdadu so se iraška voditelja in britanski premier tudi medsebojno obdarovali. Foto: EPA
Blairovo slovo od Iraka

Blair, ki bo britansko vlado vodil le še do konca junija, je zadnjič obiskal državo, ki ga je stala oblasti, saj je zaradi podpore ameriški vojni izgubil naklonjenost Britancev. Po poslovilnem srečanju s premierjem Nurijem Al Malikijem in predsednikom Džalalom Talabanijem je Blair opozoril na pozitiven razvoj dogodkov v Iraku, saj se že kažejo znaki sprememb in napredka. "Očitno je, da varnostne razmere v Iraku niso rožnate, vendar pa so vidni znaki določenih sprememb in napredka," je na novinarski konefernci dejal Blair, ki so ga sicer zmotila nenehna vprašanja novinarjev o visoki stopnji nasilja v Iraku.

Glavna tema pogovorov v Bagdadu je bila vzpostavitev varnosti v državi, ki jo pretresa sektaško nasilje. Tiskovni predstavnik britanskega premierja je dejal, da je Blair obiskal Irak "v času rahlega zastanka v varnostni operaciji, a kljub temu pomembnega napredka v iraški politiki". Povedal je še, da je naslednjih nekaj mesecev ključnih v zagotavljanju varnosti v državi.

Blair je Iračanom zagotovil, da bo Velika Britanija tudi po njegovem odhodu podpirala napore iraških voditeljev za ureditev razmer v državi. Iraškega premierja in predsednika je tudi pozval, naj pospešita proces narodne sprave in vanj pritegneta vse vpletene strani, predvsem sunite, ki se po padcu režima Sadama Huseina počutijo odrinjene od političnega procesa.

Vojna največja napaka
Blairova podpora ameriški vojni v Iraku je bila glavni vzrok za izgubo naklonjenosti številnih Britancev. Zadnje raziskave javnega mnenja so pokazale, da kar 58 odstotkov Britancev meni, da je bila invazija na Irak pod vodstvom ameriškega predsednika Georgea Busha in Blairova podpora invaziji napaka. Tony Blair pa vztraja, da je bila njegova odločitev pravilna. "Sprejeli smo zelo težko odločitev. Takrat sem bil prepričan, da je pravilna, in tako menim še zdaj," je povedal odhajajoči britanski premier.

Blair je slepo sledil Bushu
Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter v intervjuju za radio BBC ni skoparil s kritikami zaradi Blairove slepe podpore ameriški vojni v Iraku. "Neomajna podpora Velike Britanije nepremišljeni vojni predsednika Georgea Busha je bila velika tragedija za ves svet," je povedal Carter in dodal, da je bil Blairov odnos do Busha "ogaben, lojalen, slep in hlapčevski".

Carter je še prepričan, da bi Blair z distanciranjem od invazije na Irak leta 2003 lahko pomembno vplival na ameriško in svetovno politiko ter morda ublažil probleme, ki Irak pretresajo danes.

Blairovo slovo od Iraka