Izrael izvaja napade na Sirijo tudi iz libanonskega zračnega prostora. Foto: EPA
Izrael izvaja napade na Sirijo tudi iz libanonskega zračnega prostora. Foto: EPA

Sana se sklicuje na neimenovan vojaški vir in poroča, da je sirska zračna zaščita sestrelila nekatere rakete.

Napadi na okolico Damaska so bili izvedeni iz smeri jugovzhodno od libanonskega glavnega mesta Bejrut, napadi na Tartus pa so potekali s Sredozemskega morja.

Poleg ubitih in ranjenih vojakov so napadi povzročili tudi materialno škodo, je vojaški vir dejal za Sano. Po poročanju Al Džazire izraelska vojska napadov ni želela komentirati.

Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da je bila tarča napadov v Tartusu oporišče zračne obrambe, kjer so dejavne skupine, ki uživajo podporo Irana. Oporišče se nahaja osem kilometrov od ruskega oporišča, dodaja observatorij. V okolici Damaska pa je bilo napadeno vladno vojaško poslopje.

Izrael redno izvaja napade v sosednji državi

Od začetka vojne v Siriji leta 2011 je Izrael v tej državi izvedel na stotine zračnih napadov, v katerih je ciljal položaje vladnih sil pa tudi milice, ki uživajo podporo Irana, in borce libanonskega gibanja Hezbolah. Tako Iran kot Hezbolah v vojni poleg Rusije podpirata predsednika Bašarja Al Asada.

Izrael se le redko javno opredeli o svojih napadih v Siriji, a izraelska vojska jih brani, češ da so nujni, da preprečijo Iranu utrditev njegovega položaja v Siriji. Izrael naj bi želel tudi preprečiti kakršne koli transferje orožja Irana Hezbolahu.

Prejšnji mesec je Izrael že napadel okolico Damaska, ubiti so bili trije sirski vojaki.

V izraelskih napadih so bili ranjeni tudi civilisti, poroča Al Džazira. Sirsko obrambno ministrstvo je v začetku julija sporočilo, da sta bila v izraelskem napadu s Sredozemskega morja blizu mesta Al Hamadija ranjena dva civilista.

Sirski državni medij je poročal še, da sta bila v izraelskem obstreljevanju na jugu Sirije blizu Golanske planote, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, ranjena dva civilista.

Nedavno je Izrael napadel tudi pristanišče v Latakiji ter letališče v Damasku. Vzletno-pristajalna steza je bila neuporabna več tednov.