Izrael je okrepil stopnjo pripravljenosti svojih zračnih sil. Foto: EPA
Izrael je okrepil stopnjo pripravljenosti svojih zračnih sil. Foto: EPA

Mednarodna skupnost poziva k umiritvi napetosti in zadržanosti po vse glasnejših ugibanjih, da bi lahko Iran izvedel povračilni napad na Izrael zaradi izraelskega napada na iranski konzulat v Damasku, v katerem so bili v začetku meseca ubiti dva generala in več častnikov iranske revolucionarne garde.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je v sredo dejal, da mora biti Izrael kaznovan, saj je napad na iranski konzulat enak napadu na iransko ozemlje. "Nameri Irana, da kaznuje ta prevarantski režim, bi se lahko izognili, če bi Varnostni svet ZN-a obsodil napad in storilce privedel pred sodišče," je sporočila iranska misija pri Svetovni organizaciji.

Izraelski premier je opozoril, da Izrael nadaljuje svojo vojno v Gazi, a pripravlja varnostne ukrepe tudi drugje. "Kdor koli škoduje nam, bomo mi škodovali njemu. Pripravljeni smo izpolniti vse varnostne obveze države Izrael, tako obrambne kot napadalne," je dejal Netanjahu po obisku letalskega oporišča.

Glede na poročanje iranskih virov, ki jih navaja Reuters, je Iran sporočil Washingtonu, da se bo na izraelski napad odzval tako, da se bo izognil večjemu stopnjevanju in ne bo ukrepal prenagljeno.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je ameriškemu kolegu Lloydu Austinu dejal, da se bo Izrael neposredno odzval na vsak iranski napad.

V pričakovanju morebitnega napada so ZDA vsem svojim diplomatom v Izraelu odredile omejitev gibanja. "Iz previdnosti je uslužbencem ameriške vlade in njihovim družinskim članom do preklica prepovedano iz osebnih razlogov potovati zunaj območij Tel Aviva, Jeruzalema in Beeršebe," je sporočilo ameriško veleposlaništvo v Izraelu.

Ajatola Ali Hamenej je dejal, da bo Izrael kaznovan, ker
Ajatola Ali Hamenej je dejal, da bo Izrael kaznovan, ker "je storil napako". Foto: EPA

Pozivi k umiritvi napetosti

Ameriški zunanji minister Antony Blinken pa je zaradi okrepljenih napetosti pozval Kitajsko in druge države, naj vplivajo na Iran, da ne napade Izraela. Tako je v četrtek opravil telefonske pogovore s kolegi iz Kitajske, Turčije, Savdske Arabije in nekaterih evropskih držav ter jih pozval, naj uporabijo svoj vpliv in Iranu dajo vedeti, da zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu ni v nikogaršnjem interesu.

Kot so sporočili iz State Departmenta, je Blinken govoril tudi z izraelskim obrambnim ministrom in mu zagotovil trdno podporo ZDA pred iranskimi grožnjami.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je prav tako v četrtek povedala, da so ZDA posvarile Iran zaradi groženj Izraelu. Predsednik ZDA Joe Biden je že v sredo zatrdil, da je ameriška podpora Izraelu neomajna.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je svojega iranskega kolega Hoseina Amirabdolahiana pozvala k "maksimalni zadržanosti", da bi tako preprečili nadaljnje stopnjevanje napetosti.

Rusko zunanje ministrstvo je državljanom sporočilo, naj ne potujejo na Bližnji vzhod, zlasti v Izrael, Libanon in na palestinska ozemlja. "Trenutno je za vse zelo pomembno, da ostanejo zadržani, da ne bi prišlo do popolne destabilizacije razmer v regiji, v kateri ni stabilnosti in predvidljivosti" je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Britanski zunanji minister David Cameron je v četrtek dejal, da je iranskemu kolegu jasno povedal, da Iran ne bi smel Bližnjega vzhoda potegniti v širše spopade. "Zelo sem zaskrbljen zaradi možnosti napačne ocene, ki vodi do nadaljnjega nasilja," je zapisal na omrežju X.

Izrael in ZDA v pričakovanju morebitnih povračilnih napadov Irana