Pripadniki izraelskih obrambnih sil (IDF) v bolnišnici Al Šifa. Foto: Reuters
Pripadniki izraelskih obrambnih sil (IDF) v bolnišnici Al Šifa. Foto: Reuters

Kot je sporočila izraelska vojska, izvaja "natančno in tarčno operacijo proti Hamasu v določenem predelu" bolnišničnega kompleksa, okrog katerega že več dni divjajo spopadi, njegova okolica pa je tarča letalskih napadov.

Sorodna novica Tanja Fajon: V Gazi je nujno humanitarno premirje. Nataša Pirc Musar: Soodgovorni za umiranje otrok.

Izraelska vojska še navaja, da je dala Hamasu, ki vlada na območju Gaze, 12 ur časa, da ustavi vsakršne vojaške dejavnosti v bolnišnici, kar pa se ni zgodilo. Vse "Hamasove teroriste v bolnišnici" je znova pozvala, naj se vdajo.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je sporočil, da je organizacija po operaciji izraelskih sil izgubila vse stike z medicinskim osebjem v bolnišnici Al Šifa.

“Poročila o vdoru vojske v bolnišnico Al Šifa so globoko skrb vzbujajoča,” je na omrežju X zapisal Adhanom Ghebreyesus. “Izgubili smo stik z osebjem v bolnišnici. Izjemno nas skrbi za njihovo varnost in varnost njihovih pacientov.”

Kasneje je na novinarski konferenci v Ženevi dejanja izraelske vojske znova obsodil. "Izraelski vojaški vdor v bolnišnico Al Šifa v Gazi je popolnoma nesprejemljiv," je poudaril. Dodal je, da tudi če se zdravstvene ustanove uporabljajo v vojaške namene, še vedno "veljajo načela razlikovanja, previdnosti in sorazmernosti".

Izraelska vojska trdi, da je namen operacij v Gazi uničenje Hamasa. Foto: Reuters
Izraelska vojska trdi, da je namen operacij v Gazi uničenje Hamasa. Foto: Reuters

Izraelska vojska trdi, da je našla orožje

Izraelska vojska je sporočila, da je na določeni lokaciji v bolnišnici našla orožje in "teroristično infrastrukturo". Kot je zatrdil neimenovani predstavnik vojske, med vstopom izraelskih vojakov v kompleks ni bilo spopadov in nobenih trenj z osebjem bolnišnice ali bolniki.

Glavni direktor bolnišnic v palestinski enklavi Munir Al Burš je za katarsko televizijo Al Džazira sporočil, da so izraelski vojaki vdrli v urgentni in kirurški oddelek bolnišnice. Povedal je, da so izraelski vojaki streljali na nekaj ljudi, ki so odšli po bolnišničnem hodniku, za katerega so mislili, da je varen izhod iz bolnišnice. "Med napadom okupacijskih sil na bolnišnični kompleks ni bil izstreljen niti en naboj," je zatrdil Al Burš.

Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi Ašraf Al Kidra je dejal, da so izraelski vojaki preiskali kletne prostore, medtem ko so bolnišnico obkolili izraelski tanki. Kot je zatrdil, so v bolnišnici samo zdravniki, bolniki in razseljeni prebivalci.

Eden od zdravnikov v Al Šifi je za BBC povedal, da je bolnišnica trenutno brez elektrike, vode in kisika. V zadnjih dneh je umrlo šest nedonošenčkov, je dejal in izrazil zaskrbljenost, da bo v prihodnje zaradi pomanjkanja kisika in elektrike smrtnih žrtev še več.

Opozoril je, da je izraelska vojska v zadnjih dneh streljala na ljudi, ki so poskušali zapustiti bolnišnico, in nekatere tudi ubila. Ob tem je dodal, da v bolnišnici ni opazil orožja ali prisotnosti Hamasa, čeprav je dejal, da se predori nahajajo pod skoraj vsako stavbo v Gazi, tudi pod Al Šifo.

Vztrajal je, da so v bolnišnici samo civilisti, in izzval izraelsko vojsko, naj predloži dokaze o delovanju Hamasa v kompleksu. Na vprašanje, ali so izraelske sile pripeljale medicinsko pomoč, pa je odgovoril: "Če bi bilo odvisno od mene, bi zavrnil kakršno koli pomoč. Ubijali so nas 40 dni, meni pa želijo sedaj ponuditi kapljice s fiziološko raztopino."

Po podatkih zdravstvenega osebja, ki jih navaja Al Džazira, je v bolnišnici še približno 650 bolnikov, v kompleksu pa je ujetih še od 5000 do 7000 razseljenih ljudi.

Iz bolnišnice v zadnjih dneh prihajajo pretresljivi posnetki popolnega uničenja in gorja. Foto: Reuters
Iz bolnišnice v zadnjih dneh prihajajo pretresljivi posnetki popolnega uničenja in gorja. Foto: Reuters

Predstavnica organizacije Zdravniki brez meja (MSF) Natalie Thurtle je pojasnila, da so ljudje, ki poskušajo pobegniti iz bolnišnice, prepuščeni na milost in nemilost izraelskega obstreljevanja. "Že tri dni poskušamo evakuirati paciente in osebje, vendar evakuacijo ovirajo spopadi v okolici bolnišnice," je dodala.

Viri iz bolnišnice so medtem za katarsko televizijo Al Jazeera povedali, da izraelske sile na dvorišču kompleksa zadržujejo več kot 200 Palestincev. Po podatkih ZN pa so izraelske sile aretirale več ljudi, ki so se preko koridorja skušale evakuirati na jug enklave.

Po zadnjih podatkih virov iz bolnišnice naj bi sicer izraelski vojaki zdaj zapustili samo stavbo in se premaknili izven njenega obzidja, poroča BBC, ki se pri tem sklicuje na navedbe novinarja, ujetega v bolnišnici.

Izraelske obrambne sile niso komentirale navedb ali sporočile, kdaj naj bi se operacija končala. BBC navedb ne more neodvisno preveriti.

Netanjahu: V Gazi ni kraja, ki ga ne bi dosegli

V Gazi ni kraja, ki ga ne bi dosegli, pa je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu in pripadnike Hamasa posvaril, da nikjer na območju enklave niso varni. Potrdil je, da so izraelske sile vstopile v bolnišnico Al Šifa, ki je trenutno brez elektrike, vode in kisika.

"Rekli so nam, da ne bomo prišli do obrobja mesta Gaza, pa smo prišli, rekli so nam, da ne bomo vstopili v bolnišnico Al Šifa, pa smo vstopili," je Netanjahu dejal le nekaj ur po vdoru vojske v največjo bolnišnico v Gazi.

Hamas: Bolnišnica ni vojaški objekt

Izraelska vojska vseskozi trdi, da sta v predorih pod največjo bolnišnico v Gazi na podlagi obveščevalnih podatkov poveljniški center Hamasa in skladišče orožja. Kot zagotavlja, njihov namen ni škoditi civilistom, ki da jih po njenih navedbah Hamas uporablja kot živi ščit.

Izraelske sile vdrle v bolnišnico v Gazi

Predstavnik Hamasovega političnega biroja Izat Al Rišek je zanikal obtožbe in zatrdil, da je bolnišnica civilni objekt, v katerem so nastanjeni bolniki in razseljenci, ne pa vojaški objekt.

Izraelski napad na bolnišnico Al Šifa se je zgodil le nekaj ur po tem, ko so ZDA ponovile izraelske trditve, da Hamas uporablja bolnišnice v Gazi za svoje operacije, a Izrael vseeno opozorile na nujnost zaščite bolnišnice in bolnikov.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše pozno v torek ni želel komentirati podrobnosti o izraelski vojaški operaciji, je pa ponovil, da ne podpirajo napadov na bolnišnico iz zraka in spopadov v bolnišnici.

Združeni narodi in Rdeči križ "globoko zaskrbljeni" nad izraelskim vdorom v bolnišnico

So pa agencije Združenih narodov in Mednarodni odbor Rdečega križa izrazili globoko zaskrbljenost zaradi današnjega vdora izraelske vojske v Al Šifo. Koordinator ZN-a za nujno pomoč Martin Griffiths je na omrežju X izrazil zgroženost ob poročilih o napadu vojske v Al Šifo. Poudaril je, da bolnišnice niso bojišča in da "mora zaščita novorojenčkov, pacientov, zdravstvenega osebja in civilistov preglasiti vse druge skrbi".

Mednarodni odbor Rdečega križa je v izjavi izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi vpliva dogajanja na bolne in ranjene, medicinsko osebje in civiliste. "Sprejeti je treba vse ukrepe, da bi se izognili kakršnim koli posledicam zanje," so dejali in vztrajali, da "morajo biti bolniki, medicinsko osebje in civilisti ves čas zaščiteni".

Izvršna direktorica Sklada ZN-a za otroke (Unicef) Catherine Russell pa je med obiskom na območju Gaze danes pozvala vse strani v konfliktu h končanju vojne.

Bolnišnica Al Šifa je postala zatočišče za razseljene. Foto: Reuters
Bolnišnica Al Šifa je postala zatočišče za razseljene. Foto: Reuters

Na prehodu Rafa vstopil v Gazo prvi tovornjak z gorivom

Na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom je v palestinsko enklavo vstopil prvi tovornjak z gorivom po začetku vojne med Izraelom in gibanjem Hamas 7. oktobra.

Po besedah egiptovskega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, bo gorivo dostavljeno organom ZN-a v Gazi, da bi jim tako "olajšali dostavo pomoči". Očividci na egiptovski strani meje so povedali, da na vstop v Gazo čakata še dva tovornjaka, za katera pa ni jasno, kaj prevažata.

Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je potrdila, da je gorivo prispelo v Gazo, zasluge za to pa naj bi imeli ZDA, Egipt in Izrael.

ZN je v ponedeljek opozoril, da se bo njegovo delovanje v Gazi "v prihodnjih 48 urah ustavilo", če ne bodo prejeli goriva za tovornjake, ki prebivalcem enklave dostavljajo pomoč. "Neverjetno je, da morajo humanitarne agencije prositi za gorivo," je v torek dejal prvi mož UNRWA-ja Philippe Lazzarini.

Izrael ob kopenskih operacijah še naprej izvaja tudi zračne napade na Gazo. Foto: Reuters
Izrael ob kopenskih operacijah še naprej izvaja tudi zračne napade na Gazo. Foto: Reuters

Egiptovska televizija Al Kahera News je medtem poročala, da tovornjak prevaža 24.000 litrov goriva. Po navedbah UNRWA – ki je sicer potrdil, da je prejel 23.027 litrov goriva – to ne bo zadostovalo. "To je enakovredno polovici tovornjaka! Sploh ne zadostuje. Potrebujemo veliko več," je agencija zapisala na omrežju X.

V ločeni objavi je pojasnila, da slabih 24.000 litrov predstavlja približno devet odstotkov količine goriva, ki jo dnevno potrebuje za opravljanje svojih dejavnosti. Ob tem je opozorila, da je dobava goriva za generatorje v bolnišnicah v Gazi in za pogon vodnih ter sanitarnih naprav še vedno prepovedana.

Da samo z gorivom za tovornjake ne bodo mogli reševati življenj, je danes opozoril Lazzarini in poudaril, da je celotna misija UNRWA-ja trenutno "na robu propada". "Do konca današnjega dneva približno 70 odstotkov prebivalstva Gaze ne bo imelo dostopa do čiste vode,” je opozoril.

Cohen: Guterres ni primeren za vodenje ZN-a

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi "dramatične izgube življenj" v več bolnišnicah v Gazi. "V imenu človečnosti generalni sekretar poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ZN-a Stephan Dujarric.

Predtem je izraelski zunanji minister Eli Cohen dejal, da Guterres ni primeren za vodenje svetovne organizacije, ker po njegovih besedah ni storil dovolj za obsodbo Hamasa in ker naj bi bil naklonjen Iranu.

"Guterres si ne zasluži voditi Združenih narodov," je sporočil Cohen. "Menim, da bi moral Guterres, tako kot vsi svobodni narodi, jasno in glasno povedati: osvobodite Gazo izpod Hamasa. Vsi so rekli, da je Hamas hujši kot Islamska država. Zakaj on tega ne more reči," je dejal Cohen in s tem nadaljeval izraelske kritike ZN-a.

Guterres je bil kritičen do izraelskih operacij v Gazi, ki so sledile napadu Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra, ko je bilo ubitih 1200 ljudi, približno 240 pa so jih palestinski napadalci zajeli. Kot je dejal Guterres, je nekaj "narobe" z izraelsko operacijo, v kateri je bilo do zdaj ubitih že več kot 11.000 ljudi, od tega 4500 otrok in 3000 žensk.

Zdravniki brez meja zgroženi nad stanjem v Gazi