"Spoprijemamo se z veliko katastrofo in potrebovali bomo čas, da ocenimo škodo," pravi zdravstveni minister Libanona. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila v pristaniškem delu, kjer je več skladišč z eksplozivnimi snovmi, tamkajšnji mediji kažejo posnetke ljudi, ujetih v ruševinah. Varnostne sile so za javnost zaprle celotno območje pristanišča, dostop je dovoljen le reševalcem, gasilcem in svojcem delavcev, ki so zaposleni na območju.

Libanonska televizija LBCI poroča, da je eksplozijo povzročil izjemno eksploziven natrijev nitrat, ki so ga zasegli neki ladji pred dobrim letom, hranili pa so ga v enem od skladišč v pristanišču.

Libanonski predsednik Michel Aoun je na Twitterju zapisal, da je povsem nesprejemljivo, da so 2750 ton natrijevega nitrata šest let skladiščili brez vsakih varnostnih ukrepov. Napovedal je "ostre kazni" za odgovorne.

Po navedbah ministra za zdravje Hamada Hasana je smrtnih žrtev najmanj 78, a bo končno število verjetno precej višje. Poškodovanih je več kot 4000 ljudi. "Veliko jih je pogrešanih. Ljudje sprašujejo nujne službe o usodi svojih dragih, a iskanje je oteženo, saj ni električne razsvetljave, da bi jih lahko reševali tudi ponoči," je dodal.

Med mrtvimi je tudi generalni sekretar politične stranke Kataeb Nazar Najarian, ki je bil v času eksplozije v svoji pisarni.

Smrtonosna eksplozija v Bejrutu

Apokaliptični prizori

Očividci poročajo o apokaliptičnih prizorih, vojak v pristanišču pa je za AFP dejal, da je na območju katastrofalno. "Trupla so na tleh. Reševalci še vedno odkrivajo mrtve," je povedal.

Iz bolnišnic prihajajo poročila, da zaradi preobremenjenosti ne morejo več sprejemati ranjencev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tako je bolnišnica Hotel Dieu sporočila, da obravnava več kot 500 poškodovancev in da jih ne more sprejemati več.

Posnetki prikazujejo ogromen gobast oblak in obsežno materialno škodo.

Eksplozije čutili celo na Cipru

Po poročanju AFP-ja so škodo utrpeli skoraj vsi lokali in trgovine v četrti Hamra, ponekod so uničene celotne izložbe, zelo poškodovani so tudi avtomobili na ulicah, sesuli so se številni balkoni.

Močno eksplozijo so čutili po skoraj celotnem mestu, nekatera območja pa so ostala brez elektrike. "Stavbe se tresejo," je tvitnil eden izmed prebivalcev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Eksplozijo se je slišalo celo v Nikoziji na Cipru, ki je od Bejruta oddaljena okoli 240 kilometrov.

Libanonski predsednik je sklical nujni sestanek sveta za obrambo, premier Hasan Diab pa je za sredo napovedal dan žalovanja. Ob tem je zagotovil, da bodo našli odgovorne za nesrečo.

Pomoč Libanonu so že ponudili voditelji Francije, Cipra, Irana in Evropske unije. S sožaljem se je na Twitterju oglasil tudi slovenski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Pred razsodbo ZN-a

Eksplozija je odjeknila v času, ko se Libanon spoprijema z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih in pred objavo obsodbe za umor libanonskega premierja Rafika Haririja leta 2005, zato so jo nekateri mediji v začetkih trenutkih povezali s tem primerom.

Posebno sodišče ZN-a bo sicer razsodbo iz sojenja atentatorjem sporočilo v petek. Vsi štirje so pripadniki Hezbolaha, ki sicer vlogo v Haririjevem atentatu vztrajno zanika.

Eksplozija stresla glavno mesto Libanona (Reuters)
Opustošenje v Bejrutu po obsežni eksploziji (Reuters)