Razprava v GS-ju se je začela v sredo in končala v petek, rezultat pa je bilo šest resolucij. Foto: EPA
Razprava v GS-ju se je začela v sredo in končala v petek, rezultat pa je bilo šest resolucij. Foto: EPA
Mahmud Abas pred Generalno skupščino ZN-a
Predsednik Mahmud Abas je obupal nad vladnim gibanjem Hamas. Foto: EPA

Generalna skupščina je razpravo začela v sredo, na mednarodni dan solidarnosti s palestinskim ljudstvom, končala pa jo je v petek. Resolucije so dobile podporo večine od 192 držav v GS-ju, proti so bile le ZDA, Izrael in nekaj tihomorskih državic.

Resolucije se zavzemajo za rešitev bližnjevzhodne krize z oblikovanjem dveh držav, Izraela in Palestine, ki bi živeli druga ob drugi v miru in varnosti; za umik Izraela s palestinskih ozemelj; ena od resolucij pa poudarja, da so dejanja Izraela kot okupacijske sile v svetem mestu Jeruzalem nezakonita in nična.

Vse zaman?
Države v ZN-u so sicer dosegle zavidljivo enotnost glede reševanja razmer na palestinskih ozemljih in so se zavzele tudi za oblikovanje dveh držav. Vendar pa dokumenti po vsej verjetnosti ne bodo dosegli svojega namena, saj resolucije ZN-a niso mednarodno obvezujoče.

Vlade narodne enotnosti ne bo
Palestinski predsednik Mahmud Abas je na sestanku s člani izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) zatrdil, da so pogovori o oblikovanju vlade narodne enotnosti med vladnim gibanjem Hamas in njegovo stranko Fatah mrtvi. Za propad pogovorov je obtožil vladajoči Hamas.

Palestinska osvobodilna organizacija je nato Hamasovo vlado pozvala, naj odstopi in tako omogoči oblikovanje nove vlade. Premier Ismail Hanija je pozive že zavrnil in obtožil Abasovo stranko Fatah, da želi strmoglaviti njihovo vlado.

So rešitev predčasne volitve?
Predstavnik Fataha Azam Al Ahmed je povedal, da bi lahko predsednik Abas nastalo krizo rešil tako, da bi sklical predčasne predsedniške in parlamentarne volitve. Čeprav je premier Hanija Abasu obljubil, da bo odstopil, ko bo dosežen dogovor o novi vladi, je postalo jasno, da si Hamas ne želi deliti oblasti.