Foto:
Foto:
Vodenje Hamasa v Gaze je prevzel Abdel Aziz Al Rantisi.

V primeru obtožnice, ki bi ga bremenila prejemanja podkupnine, bi moral Šaron odstopiti, menijo tako opozicija kot celo nekateri njegovi ministri.

Izraelska državna tožilka je vrhovnemu sodišču včeraj predlagala, naj zoper premierja Šarona zaradi domnevne vpletenosti v podkupovalno afero izdajo obtožnico. Končno odločitev o tem pa bo sprejel izraelski generalni državni tožilec. Če bi se pokazalo, da so dokazi trdni, bi obtožnico izdali že v nekaj dneh.

Šaron naj bi se o morebitnem odstopu izrekel še danes. Če bodo Šarona obtožili jemanja podkupnine, pa vsekakor do konca procesa ne bo smel opravljati dolžnosti predsednika vlade.

Šaron naj bi leta 1999 posredoval pri mednarodnem poslu
Obstajalo naj bi dovolj dokazov za obtožnico v zvezi z nekim nepremičninskim poslom, v katerega sta vpletena tudi Šaronov sin in privrženec stranke Likud. Izraelski poslovnež David Apel naj bi Šaronovemu sinu leta 1999 izročil nekaj sto tisoč dolarjev. Šaron, ki je bil takrat zunanji minister, pa naj bi zato posredoval pri pri pridobitvi turističnega projekta v Grčiji leta 1999 za Apelovo podjetje. Poleg tega naj bi Apel Šaronu v zameno za turistični posel v bližini Tel Aviva plačal 690.000 dolarjev. Nobeden od omenjenih projektov sicer ni uspel.

76-letni Šaron je v preteklosti že zanikal vpletenost v to zadevo. V preteklosti so ga večkrat povezovali s škandali, vendar proti njemu ni bilo nikoli trdnih dokazov.

Novi vodja Hamasa proti Bushu
Vodja palestinske skupine Hamas Abdel Aziz Al Rantisi je ameriškega predsednika Georgea Busha označil za sovražnika boga, muslimanov in islama. Arabske države je pozval, naj pretrgajo vse stike z Izraelom. Novi vodja Hamasa pa ni zagrozil z maščevanjem ZDA, kot je to obljubil Izraelu, ko so ubili duhovnega vodjo Hamasa šejka Ahmeda Jasina. Rantisi je nastopil pred okoli 5.000 Palestinci na univerzi v mestu Gaza.

To je bil eden redkih javnih nastopov novega vodje Hamasa, saj se mora pred morebitnim izraelskim napadom skrivati. Junija lani atentat nanj ni uspel.