Prebivalci mest na jugu Italije se ponoči bojijo na ulice, saj je tam čedalje bolj nevarno. Foto: EPA
Prebivalci mest na jugu Italije se ponoči bojijo na ulice, saj je tam čedalje bolj nevarno. Foto: EPA

Mafija pomeni zatiranje, aroganco, pohlep, moč in hegemonijo nad vsemi in proti vsem. To je kriminalna organizacija, ki deluje po železnih in nepisanih zakonih.

Cesare Terranova, italijanski sodnik, umorjen leta 1979
Mafijo se da izkoristiti tudi kot prodajni artikel. Foto: EPA
Aretacija mafijskega bossa
20. junija letos so policisti aretirali Antonina Rotolo, šefa klana Pagliarelli. Foto: EPA

Samo v letošnjih mafijskih obračunih je umrlo skoraj 80 ljudi. Vlada je sicer napovedala, da bo ustavila nasilje, četudi z vojsko, a se problem nemoči oblasti, da bi izkoreninila mafijo, vleče že dolga desetletja.

Mafija ve, kako naj pritisne na vse, ki se ji postavijo po robu: izsiljevanje, ugrabitve, umori so stalnica v njenem delovanju. Redki pogumni policisti in tožilci, ki so javno dejali, da se ne bodo uklonili in bodo nadaljevali preiskave in zbiranje dokazov, so končali v grobu. Storilec v večini primerov: neznan.

Vzponi in padci mafije, a njen konec je še daleč
Najbolj znana italijanska mafija je zagotovo sicilijanska: tam že od srede 19. stoletja obstajajo različni klani, ki imajo točno določene "pristojnosti" v vodenju lokalnih zadev: vsakdo ve, kateri okoliš pripada določenemu klanu, in plačevanje v zameno za varnost je še vedno zelo razširjeno.

Med fašističnim obdobjem je neizprosen palermski prefekt Cesare Mori le nagnal strah v kosti mnogim mafijcem, ki so se preselili onkraj luže in nadaljevali svoje delo tam. Po drugi svetovni vojni se je mafija počasi znova okrepila.

V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja so se med klani razvneli hudi boji, ki so se končali z umori mnogih pomembnih članov. Takrat je tudi prišlo do razkola sicilijanske mafije: Salvatore Toto Riina, Leoluca Bagarella in Bernardo Provenzano so se znašli v zaporu ali na begu, a vsak izmed njih je želel ostati šef med šefi.

Mnogi "capi" so za zapahi
V zadnjih letih se je kar nekaj vodilnih mafijcev znašlo za zapahi: najbolj je odmevala aretacija Bernarda Provenzana, ki je kar štiri desetletja uspešno bežal pred roko pravice. 73-letnega Provenzana, imenovanega tudi Fantom iz Corleoneja, so aretirali na Siciliji v bližini hiše, kjer živita njegova hčerka in žena.

Umori sodnikov in tožilcev niso nič novega
Provenzanov predhodnik Toto Riina, ki je bil dolga leta strah in trepet Sicilije, je tudi naročil umor Giovannija Falcona in Paola Borsellinija, dveh izmed številnih tožilcev, ki so z življenjem plačali "napako", da so hoteli stopiti na prste mafiji. Rocco Chinnici, eden najtesnejših Borsellinijevih sodelavcev, je umrl leta 1982, ko je odjeknila bomba, podtaknjena pod njegovo vozilo, Falcona in Borsellinija pa so se po Riinovem ukazu znebili leta 1992, prav tako zaradi podtaknjene bombe, v razmaku le dveh mesecev.

Na številnih pokopališčih na Siciliji je možno videti bogate grobnice s fotografijami mlajših moških, ki se šibijo pod težo rož, cigar, vžigalnikov in celo pištol. Obračuni med različnimi klani so vsakdanjost; le v primeru večjih razsežnosti pridejo na naslovnice svetovnih časopisov, sicer pa poniknejo v lokalnih črnih kronikah.

K. T.

Mafija pomeni zatiranje, aroganco, pohlep, moč in hegemonijo nad vsemi in proti vsem. To je kriminalna organizacija, ki deluje po železnih in nepisanih zakonih.

Cesare Terranova, italijanski sodnik, umorjen leta 1979