Posmrtne ostanke Pereire in Phillipsa so prepeljali v prestolnico Brasilio na obdukcijo. Foto: Reuters
Posmrtne ostanke Pereire in Phillipsa so prepeljali v prestolnico Brasilio na obdukcijo. Foto: Reuters

Policija je poudarila, da morilca nista prejela naročila za umor "od zgoraj", s čimer skušajo utišati vse glasnejša namigovanja, da je šlo za naročena umora v okviru organizirane kriminalne združbe, poroča Guardian, za katerega je Phillips med drugim poročal iz Brazilije.

Trupli obeh moških so po 11-dnevnem iskanju vzdolž reke Itaquai našli v sredo. Morilca sta ju zakopala v gosto pogozdenem območju dve uri stran od najbližjega mesta.

Staroselske skupine so nad umoroma ogorčene. Foto: Reuters
Staroselske skupine so nad umoroma ogorčene. Foto: Reuters

"Preiskava nakazuje, da sta storilca delovala sama, brez naročnika ali kriminalne organizacije, ki bi stala za njima," je v izjavi sporočila brazilska zvezna policija.

So pa ob tem dejali, da "obstajajo indici, da so pri zločinu sodelovali še drugi ljudje" in da je mogoče, da bo sledilo še več aretacij.

Pri Univaji skeptični

Staroselska skupina Univaja, s katero je delal Pereira in katere prispevek pri iskalni akciji je bil ključnega pomena, je izjavo policije pospremila z dvomom.

Skupina je policiji v zadnjih mesecih poslala vrsto poročil, v katerih je podrobno opisala prisotnost kriminalnih združb, ki delujejo v tem odročnem delu Amazonije, od katerih so nekateri člani povezani s priprtima osumljencema.

"Krutost, s katero je bil izveden zločin, kaže, da sta Pereira in Phillips postala v napoto mogočni kriminalni organizaciji, ki je skušala na vse načine med preiskavo zabrisati svoje sledi," je v izjavi zapisala skupina Univaja.

Iskanje je v džungli potekalo 11 dni. Foto: Reuters
Iskanje je v džungli potekalo 11 dni. Foto: Reuters

"Ta kontekst kaže, da ne gre zgolj za dva krvnika, ampak za organizirano združbo, ki je načrtovala vsako podrobnost tega zločina."

Policija je v povezavi z dvojnim umorom v sredo aretirala brata Amarilda in Oseneya da Costa de Oliveira, eden od osumljencev pa je policijo privedel do kraja, kjer sta zakopala trupli Phillipsa in Pereire.

Posmrtne ostanke dvojice so v četrtek prepeljali v brazilsko prestolnico Brasilia, kjer bodo opravili obdukcijo.

Sorodna novica V brezvladni divjini Amazonije izginila britanski novinar in brazilski aktivist

Osumljenca naj bi bila vpletena v ribolov na črno, ki predstavlja velik vir dohodka za tiste, ki jim uspe ujeti želve in amazonske ribe, kot je pirarucu, ena največjih sladkovodnih rib na svetu.

Dolina Javari – območje brezvladja

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Območje doline Javari ob meji s Perujem ima sloves brezvladne divjine, kjer poleg ribičev na črno delujejo tudi gozdarji in rudarji na črno, ki vse bolj posegajo v amazonski pragozd in bogastvo njegovih naravnih virov, pri tem pa ogrožajo obstoj tamkajšnjih staroselskih ljudstev.

Dolina Javari velja tudi za eno glavnih tihotapskih poti za mamila na poti v Peru, zaradi česar številni ugibajo, da za dvojnim umorom stoji ena od teh nevarnih kriminalnih združb.

"Kriminal cveti tam, kjer obstaja občutek, da nihče ne gleda – in to je dolina Javari," je povedal Alexandre Saraiva, nekdanji policijski načelnik regije. "Naj bodo to mamila, nezakonit ribolov ali gozdarstvo na črno, te skupine delajo skupaj."

57-letni Phillips in 41-letni Pereira sta na tem skrajnem zahodu brazilske Amazonije obiskovala lokalne staroselske skupnosti. Phillips je pisal knjigo o trajnostnem razvoju Amazonije, ko sta se po štirih dneh vračala s terena v mesto Atalaia do Norte, pa sta njun čoln prestregla morilca in ju ubila.