Britanski poslanci so si neupravičeno prikazovali službene stroške. Foto: EPA
Britanski poslanci so si neupravičeno prikazovali službene stroške. Foto: EPA

Urad javnega tožilstva je ugotovil, da za tri člane laburistične stranke iz poslanske zbornice in enega konservativnega člana lordske zbornice obstajajo zadostni dokazi za vložitev kazenske obtožbe zaradi neupravičenega povračila stroškov. Škandal o zapravljanju britanskih politikov na račun davkoplačevalskega denarja je izbruhnil maja lani in primer je v svoje roke vzela policija.

Nekdanjega laburističnega ministra Elliota Morleyja obtožujejo, da je na nepošten način zahteval povrnitev stroškov za hipoteko, med drugim tudi 16.000 funtov za hipoteko, ki sploh ni več obstajala. Njegovega strankarskega kolega Davida Chaytorja dokazi bremenijo ponarejanja računov pri prijavi stroškov za telekomunikacije, poleg tega pa je obtožen še neupravičene zahteve za plačilo najemnine za stanovanje v Londonu. Za lastno stanovanje je namreč zahteval povračilo 13.000 funtov najemnine.

Drago čiščenje in pisalne potrebščine
Tretjemu obtoženemu laburističnemu poslancu Jimu Devineu očitajo, da je s pomočjo ponarejenih računov dosegel vrnitev več tisoč funtov za stroške čiščenja in pisalne potrebščine. Konservativni poslanec lordske zbornice Paul White ima na grbi goljufivo prijavo izdatkov, do katerih ni bil upravičen. Tako je prijavil stroške nočitev v Londonu, čeprav se je v resnici vozil domov.

Britansko tožilstvo je v četrtek objavilo težko pričakovano poročilo posebne revizijske komisije, ki je pod drobnogled vzela izplačevanja službenih stroškov britanskih poslancev. Po oceni v poročilu mora kar 390 poslancev skupaj v državni proračun vrniti 1,12 milijona funtov. Vsi štirje obtoženi poslanci zanikajo, da bi storili kaznivo dejanje in napovedujejo odločno obrambo pred obtožbami.

Poslanci ne bodo kandidati
Britanski premier Gordon Brown je dejal, da je zelo jezen zaradi tega, kar se je zgodilo, in pojasnil, da so pred nekaj meseci sprejeli ukrepe, s katerimi so kompromitiranim poslancem odvzeli pravico do kandidature na volitvah na listi laburistične stranke. "To so zelo resne kriminalne obtožbe," je dejal laburistični premier, ki mu na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne kaže najbolje in mu grozi poraz proti konseravtivcem.