Britanski premier se je srečal s celotnim iraškim političnim vrhom. Foto: EPA
Britanski premier se je srečal s celotnim iraškim političnim vrhom. Foto: EPA
Iraški policisti
Iraške varnostne sile postajajo vse bolj samostojne in usposobljene. Foto: EPA

Prejšnji britanski premier Tony Blair je za sodelovanje v ameriški invaziji na Irak poslal 45.000 vojakov, trenutno pa jih je le še 4.000, ki so nameščeni na letališču v južnem iraškem mestu Basra, kjer urijo pripadnike iraških varnostnih sil.

"Naš namen je zmanjšati število vojakov, vendar pa za to ne bom postavil nobenega umetnega urnika," je zatrdil Brown, ki je povedal, da si je Velika Britanija zastavila štiri cilje, ki jih hoče doseči na območjih pod njenim nadzorom. Kot prvi cilj je navedel izuriti iraške sile, da bodo lahko prevzele polno odgovornost za varnost Iračanov in ozemlja. Nato sledijo volitve lokalnih oblasti in izuritev policistov, gospodarski in socialni razvoj širšega območja Basre ter na koncu še prenos nadzora nad letališčem z vojaških na civilne oblasti.

London je oktobra lani napovedal, da do aprila letos načrtuje zmanjšanje števila britanskih vojakov v Iraku na 2.500, a so mu načrte prekrižale negotove razmere v Basri konec marca, ko je prišlo do silovitih spopadov med šiitskimi milicami in iraškimi varnostnimi organi.

Varnostne razmere v Iraku so se znatno izboljšale, kar je iraškega premierja Nurija Al Malikija opogumilo, da je podprl predlog ameriškega demokratskega predsedniškega kandidata Baracka Obame, ki se je zavzel za umik ameriških vojakov v 16 mesecih.

Bush bo določil "časovno obzorje"
Ameriški predsednik George Bush se je dolgo upiral pozivom demokratov in odlašal z določitvijo datuma umika ameriških vojakov iz Iraka, ta teden pa se je odločil, da določi, kot je sam imenoval, "splošno časovno obzorje" za zmanjšanje ameriške vojaške pristonosti. Videti je, da to ustreza tudi iraški vladi, ki je pri pogajanju o novem sporazumu med ZDA in Irakom zahtevala določitev okvira umika ameriške vojske, čeprav ni točno navedla, kdaj naj bi se to dokončno zgodilo.

G. V.