Prvič do zdaj je več kot polovica, kar 62 odstotkov vprašanih, odgovorila, da je vojna v Iraku napaka. Foto: EPA
Prvič do zdaj je več kot polovica, kar 62 odstotkov vprašanih, odgovorila, da je vojna v Iraku napaka. Foto: EPA
Pokopališče v Arlingtonu
Američani se sprašujejo, koliko njihovih vojakov bo še moralo umreti, preden se bodo oblasti odločile za umik. Foto: EPA
Bush v nemilosti

Bush, ki se zadnje tedne zaradi vojne v Iraku spopada tudi z ostrimi kritikami znotraj lastne stranke, je kljub skrb vzbujajočemu stanju v Iraku prepričan, da ZDA lahko zmagajo, in zavrača spremembo strategije. 28.000 dodatnih vojakov, poslanih v Irak nedavno, po njegovem še ni imelo dovolj časa za dosego ciljev, zato poziva k potrpljenju.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da Busha podpira le še 29 odstotkov Američanov, kar je najnižja podpora, umik iz Iraka pa podpira več kot 70 odstotkov.

Demokrati so sicer že napovedali, da naj bi v kongresu še ta teden glasovali o spremembi v Iraku: predlog zakona predvideva začetek postopnega umika ameriških vojakov z začetkom v 120 dneh in končanjem do aprila 2008. Ameriške oblasti sicer za vojno v Iraku vsak mesec porabijo 10 milijard dolarjev. Senatorji sicer začenjajo tudi razpravo o 649 milijard dolarjev težkem proračunu obrambnega ministrstva za leto 2008.

Poročilo Petraeusa septembra bo ključno
Predvidoma v četrtek bo objavljeno poročilo o napredku v Iraku, ki pa utegne še bolj podžgati kritike proti Bushu. Bush je med obiskom Clevelanda kongres pozval, naj počaka septembrsko poročilo generala Petraeusa, poveljnika ameriških sil v Iraku, o napredku v tej nemirni državi. "Verjamem, da bi moral kongres počakati generala Petraeusa, da se vrne in poda svoje sklepe o strategiji, preden sprejme nadaljnje odločitve."

Republikanci obračajo hrbet Bushu
Na Busha so v zadnjih tednih poleg neprenehnih kritik demokratov letele tudi ostre besede republikanskih politikov, ki zahtevajo spremembe v poteku operacij. Republikanska senatorka iz Mainea Olympia Snowe je dejala, da nezadovoljstvo z vztrajanjem pri zdajšnji strategiji vztrajno raste in kaj lahko se zgodi, da bo do septembra med demokrati in republikanci dovolj podpore za odločanje o umiku ameriških sil. Njena kolega, senatorja iz Indiane in Virginije, Richard Lugar in John Warner, naj bi že oblikovala predlog glede umika, podrobnosti pa za zdaj še niso znane. V torek je Bushu podporo glede Iraka odrekel tudi Kit Bond, ki je doslej veljal za trdnega predsednikovega zagovornika. Dejal je, da Bush nosi odgovornost za nepripravo povojne strategije.

Bela hiša je že zatrdila, da bo glede osnutka o obrambni politiki uporabila pravico do veta, če bo vanjo vključen amandma o časovni določitvi umika iz Iraka.

Bush v nemilosti