Obiskovalci so se žrtvam poklonili na glavnem prizorišču napadov - železniški postaji Atocha. Foto: Reuters
Obiskovalci so se žrtvam poklonili na glavnem prizorišču napadov - železniški postaji Atocha. Foto: Reuters
Tudi kralj Juan Carlos in kraljica Sofia sta položila venec na Atochi. Foto: EPA
Obletnica madridskih napadov

"Za terorizem ni opravičila, solidarnost z žrtvami pa je za nas obveznost," je dodal Hans-Gert Pöttering na zasedanju parlamenta v Strassbourgu, kjer so poslanci spomin na žrtve tudi počastili z minuto molka.

Prav v spomin na ta dogodek je Evropski parlament leta 2005 ta dan razglasil za evropski dan spomina na žrtve terorizma. Ob tem pa predsednik EP-ja ni pozabil omeniti tudi žrtve napadov v Londonu leta 2005 in napadov Ete prejšnji teden, ki je v baskovskem mestu Arraste dva dni pred parlamentarnimi volitvami ubila nekdanjega mestnega svetnika.

Kralj, kraljica in premier spet na Atochi
Medtem v Španiji danes potekajo številne slovesnosti. Španski kralj Juan Carlos, kraljica Sofia, premier Jose Luis Zapatero in drugi visoki predstavniki so se udeležili kratke slovesnosti, med katero so položili venec na spomenik v bližini železniške postaje Atocha v središču prestolnice, kjer je tistega dne leta 2004 odjeknilo več bomb.

Napadi v Madridu so bili najbolj krvavi teroristični napadi v Evropi po decembru 1998, ko je nad Lockerbiejem na Škotskem eksplodiralo letalo z 270 potniki.

10 eksplozij na 4 vlakih
11. marca 2004 je teroristična celica, sestavljena iz priseljencev, spreobrnjenih v islam, in povezana z Al Kaido, izvedla 10 eksplozij na štirih vlakih, ki so v razmiku le nekaj minut odjeknile na Atochi ter na postajah Santa Eugenia in El Pozo del Tio Raimundo v predmestju Madrida.

Sodišče v Madridu je oktobra tri izmed osmih glavnih osumljencev obsodilo na skoraj 40.000 let zapora, enega domnevnih glavnih snovalcev napada, Mohameda Egipčana, pa je presenetljivo oprostilo vseh obtožb. Špansko narodno sodišče je nato novembra določilo, da vsaka izmed 191 družin, ki je v napadih izgubila svojce, prejme po 900.000 evrov odškodnine.

K. S.

Obletnica madridskih napadov