Bližnjevzhodna četverica bo imela naslednje večje zasedanje v Moskvi aprila prihodnje leto. Foto: EPA
Bližnjevzhodna četverica bo imela naslednje večje zasedanje v Moskvi aprila prihodnje leto. Foto: EPA

Na zasedanju, ki je potekalo v egiptovskem Šarm el Šejku, so predstavniki četverice, ki jo sestavljajo Združeni narodi, Evropska unija, Rusija in ZDA, pozvali vpleteni strani, da nadaljujeta pogajanja, kot je bilo to predvideno na lanski mirovni konferenci v ameriškem Annapolisu.

Udeleženci zasedanja v egiptovskem Šarm el Šejku so izrazili zadovoljstvo nad občutnim političnim napredkom v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci, ob tem pa so pozvali predvsem k ustavitvi širjenja judovskih naselij.

Bližnjevzhodni mirovni proces so znova oživili na mirovni konferenci v Annapolisu ob posredovanju ZDA. Takrat so se udeleženci konference zavzeli za to, da bi mirovni sporazum dosegli do konca letošnjega leta, še preden se od Bele hiše poslovi George Bush, a je že nekaj časa jasno, da željeni cilj ne bo dosežen.

V Šarm el Šejku sta se sešla tudi izraelska zunanja ministrica Cipi Livni in palestinski predsednik Mahmud Abas. V soboto je Livnijeva zatrdila, da "nima namena podpisati nobenega sporazuma, ki ne bo odražal izraelskih interesov in ki ni dovolj podrobno dorečen, da bi lahko začel veljati". Abas je že v petek pozval novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obamo, da se čim prej vključi v reševanje bližnjevzhodne krize.

G. V.