Chavez je na Kubi preživel skoraj ves mesec, v tem času pa nihče ni vedel, kaj se v resnici dogaja z njim. Foto: Reuters
Chavez je na Kubi preživel skoraj ves mesec, v tem času pa nihče ni vedel, kaj se v resnici dogaja z njim. Foto: Reuters
Venezuelci
Množica, ki se je zbrala pred predsedniško palačo, je požirala vsako njegovo besedo. Foto: Reuters

Chavez, ki so ga na Kubi najprej operirali zaradi medeničnega abscesa, nato pa so mu odkrili še rakasto tvorbo, je nagovoril privržence iz predsedniške palače Miraflores. Opozoril je, da še ni popolnoma okreval, zato se bo moral še naprej zdraviti. "Naj nihče ne misli, da moja navzočnost tukaj na četrti julij pomeni, da smo že zmagali. A obljubljam vam, da bomo iz te bitke odšli kot zmagovalci," je dejal, oblečen v zeleno vojaško uniformo in z rdečo baretko na glavi.

"Vrnitev se začenja"
"Moja vrnitev se začenja," je dejal in se v polurnem govoru večkrat zahvalil ljudem za vso podporo. "Vi ste najboljše zdravilo za kakršno koli bolezen," je zbranim popihal na dušo in vzklikal: "Živi dolgo življenje! Dolgo živi, Chavez!" Dodal je, da se ne bo udeležil slavnostne parade ob 200. obletnici neodvisnosti države, jo bo pa spremljal iz svoje palače.

Predtem je v pogovoru za državno televizijo dejal, da je na Kubi preživljal "zelo težke dneve", a zatrdil, da se mu zdravstveno stanje počasi izboljšuje. "Sem pod popolnim zdravniškim nadzorom glede zdravil, počitka in prehrane, zato bodo moji javni nastopi zelo omejeni," je dodal voditelj, ki Venezuelo vodi 12 let, leta 2002 pa je preživel tudi neuspeli državni udar.

"Chavez želi preprečiti, da bi se položaj v državi še bolj zapletel. 200. obletnica samostojnosti je bila preveč mamljiv dogodek, da bi ga smel zamuditi. Vrnitvi se preprosto ni mogel izogniti," je o Chavezi poti v domovino dejal ameriški strokovnjak Michael Shifter.

"Vrnil se je!"
Chavez velja za zelo nepredvidljivega in populističnega politika, ki je nacionaliziral veliko gospodarstva in po vsej Latinski Ameriki širil protiameriško razpoloženje. Pred množico je razvil veliko venezuelsko zastavo, njegovi privrženci pa so, navdušeni, da je njihov "comandante" spet na rodni grudi, vzklikali: "Vrnil se je! Vrnil se je za vedno!"

Kakšna prihodnost ga čaka?
Politični strokovnjaki sicer napovedujejo, da bi ga boj z rakom lahko za več mesecev odmaknil od opravljanja predsedniškega dela, nekateri celo dvomijo, da se bo sploh sposoben vrniti v pisarno in še naprej tako zagreto voditi državo. Pod vprašaj so postavili tudi njegovo ponovno kandidaturo za predsedniški stolček leta 2012. Njegovi ministri zagotavljajo, da bolezen predsednika na noben način ne bo vplivala na zmanjšanje sposobnosti vlade, še vedno pa niso znane podrobnosti njegove bolezni.