Cheney je pred pristankom na bagdadskem letališču povedal, da se je za obisk odločil, ker se mora z ameriškimi silami in iraškimi oblastmi veliko pogovoriti. Foto: Reuters
Cheney je pred pristankom na bagdadskem letališču povedal, da se je za obisk odločil, ker se mora z ameriškimi silami in iraškimi oblastmi veliko pogovoriti. Foto: Reuters
Cheney nepričakovano v Bagdad

Cheneyjev obisk, ki je del njegove bližnjevzhodne turneje, naj bi bil posledica naraščajočega nezadovoljstva in nestrpnosti Washingtona z iraškim premierjem Nurijem Al Malikijem in njegove nesposobnosti zajeziti sektaško nasilje, ki pretresa iraško prestolnico.

ZDA izgubljajo potrpljenje
Cheney je iraškim voditeljem sporočil, da morajo okrepiti prizadevanja za doseganje narodne sprave in ustavitev sektaškega nasilja v državi, in jih opozoril, da ZDA počasi mineva potrpljenje. Cheney naj bi predstavnikom iraških oblasti predstavil tudi nasprotovanje Washingtona načrtovanemu dvomesečnemu poletnemu počitku iraških poslancev in namenil poseben poudarek napredku na političnem in gospodarskem področju, a kaj več novinarjem ameriški podpredsednik ni želel izdati.

Dejal pa je, da se je stanje v Iraku, sodeč po pogovorih na terenu, izboljšalo in izrazil prepričanje, da je sektaško nasilje drastično upadlo. A Cheneyjeve besede so diametralno nasprotje od vsakodnevnih poročanj o eksplozijah in sektaških ubojih.

Desna roka Georgea Busha se je sešel s premierjem Al Malikijem, z njegovimi ministri in s predstavniki tričlanskega iraškega predsedstva, govoril pa je tudi s poveljnikom 150.000 ameriških sil v Iraku, z generalom Davidom Petraeusom in ameriškim veleposlanikom v Iraku Ryanom Crockerjem. Maliki je ob tem povedal, da sta s Cheneyjem govorila o izzivih v njunih političnih procesih, pa tudi o dosežkih Iračanov kot rezultat podpore ZDA.

Eksplozija v razmeroma mirnem Kurdistanu
Medtem je v razmeroma mirni iraški pokrajini Kurdistan, v mestu Arbil, odjeknila eksplozija, ki je ubila 12, ranila pa najmanj 53 ljudi. Eksplozija je bila ena redkih, ki je prizadela pokrajino, ki ji je bilo od začetka ameriške invazije na Irak leta 2003 prizaneseno.

Cheney nepričakovano v Bagdad