Premierji treh balkanskih držav so dobili podporo ZDA pri približevanju evroatlantskim povezavam. Foto: EPA
Premierji treh balkanskih držav so dobili podporo ZDA pri približevanju evroatlantskim povezavam. Foto: EPA
Dick Cheney in Ivo Sanader
Hrvaški premier je visokega ameriškega gosta povabil na večerjo. Foto: EPA
USS Enterprise
Letalonosilka USS Enterprise je med obiskom Cheneyja zaplula v Jadransko morje. Foto: EPA

Med drugim je izrazil prepričanje, da bodo nove članice "pomladile oba zahodna kluba". Vse tri države so pred dvema letoma podpisale Jadransko listino, da bi si skupaj povečale možnosti za hiter vstop v zavezništvo. Povabilo si obetajo leta 2008.

Cheney je med govorom na konferenci pohvalil tudi demokratične reforme v omenjenih državah, njihovo sodelovanje v vojaških operacijah v Afganistanu in Iraku pa označil za korak v pravo smer. Na konferenci so sodelovali še hrvaški premier Ivo Sanader, albanski Sali Berisha in makedonski Vlado Bučkovski.

Pohvale Hrvaški
Cheney je v Dubrovnik priletel v soboto in se najprej srečal s predsednikom Stipetom Mesićem, nato pa se z ženo udeležil večerje s premierjem Ivom Sanaderjem, ki so jo pripravili v restavraciji tik ob morju. Pohvalil je hrvaški napredek v regiji in dejal, da ZDA podpirajo njihova prizadevanja za vstop v Nato in Evropsko unijo.

Največja ovira v dvostranskih odnosih Zagreba in Washingtona je podpis spornega sporazuma o neizročanju ameriških vojakov mednarodnemu kazenskemu sodišču, o čemer naj v Dubrovniku ne bi govorili. ZDA so prav tako nezadovoljne z izjemno nizko podporo Hrvatov vstopu v Nato, kar je Mesić označil za prehodni položaj.

Med obiskom veljajo v Dubrovniku strogi varnostni ukrepi. Zaprta je večina ulic, po vsem mestu so postavljeni agenti ameriške tajne službe, na Jadranu pa je ameriška letalonosilka USS Enterprise. Prizorišče preletavajo tudi ameriški vojaški helikopterji.

Dubrovnik zadnja postaja
Dubrovnik je bil zadnja Cheneyjeva postaja na petdnevni turneji, med katero je obiskal še Kazahstan in Litvo. V litovski prestolnici Vilna je med drugim kritiziral rusko zastraševanje sosednjih držav glede dobave nafte in zemeljskega plina in si s tem nakopal zamero Moskve.

Na dubrovniškem letališču sta se od njega v imenu Hrvaške poslovila zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović in minister za šolstvo Dragan Primorac, potem pa je z letalom Air Force Two poletel proti Washingotnu.