V Afganistanu se trenutno nahaja 27.000 ameriških vojakov, ki delujejo predvsem na nemirnem jugu države. Foto: EPA
V Afganistanu se trenutno nahaja 27.000 ameriških vojakov, ki delujejo predvsem na nemirnem jugu države. Foto: EPA
Dick Cheney
Ameriški podpredsednik se je na svoji poti v tujini nepričakovano ustavil v Afganistanu. Foto: EPA
Cheneyjevo bližnje srečanje s smrtjo

Samomorilski napadalec se je razstrelil pred vhodom v glavno ameriško oporišče v Afganistanu, ki leži severno od Kabula. V napadu je bilo ubitih najmanj deset ljudi, med njimi tudi ameriški vojak. Cheney, ki je Afganistan obiskal nepričakovano, v eksploziji ni bil poškodovan in se počuti dobro, je povedala njegova tiskovna predstavnica. Vhod v oporišče je sicer nekoliko oddaljen od pisarn in bivalnih prostorov.

Pred napadom je Cheney zajtrkoval z ameriškimi vojaki, ki se pripravljajo na obsežno pomladansko ofenzivo talibanov. Ti so tudi prvezeli odgovornost za napad in sporočili, da je napadalec vedel za prihod ameriškega podpredsednika, ki je bil zato tarča napada. Po napadu se je Cheney odpravil v Kabul, kjer se je srečal s predsednikom Hamidom Karzajem.

Pred prihodom v Afganistan se je Cheney ustavil v sosednjem Pakistanu, kjer sta s predsednikom Pervezom Mušarafom govorila o boju proti islamskim skrajnežem, ki se urijo v Pakistanu in nato izvajajo napade v Afganistanu.

ZDA imajo vse več dokazov, da so si pripadniki Al Kaide zatočišče poiskali v Pakistanu, kjer postavljajo nova oporišča. Mušaraf na ameriške očitke odgovarja, da so naredili vse, kar so mogli, da bi izkoreninili skrajneže, ki se skrivajo v odročnih predelih ob meji z Afganistanom.

Cheneyjevo bližnje srečanje s smrtjo