Dick Cheney se je Avstralcem zahvalil za pomoč v vojni v Iraku. Foto: Reuters
Dick Cheney se je Avstralcem zahvalil za pomoč v vojni v Iraku. Foto: Reuters
Avstralska protestnica
Avstralski protestniki so izražali nezadovoljstvo s politiko ameriškega predsednika Georgea Busha. Foto: EPA

Cheney je na svojem prvem uradnem obisku v Avstraliji pozdravil kitajsko sodelovanje pri iskanju rešitve za severnokorejsko jedrsko krizo. Kitajskim voditeljem se je zahvalil za pomemben prispevek k šeststranskim pogovorom, v okviru katerih so se sredi februarja dogovorili, da bo Pjongjang ustavil svoje jedrske dejavnosti.

Cheney pa je poudaril, da je hitro oboroževanje Kitajske v nasprotju z njenimi miroljubnimi obljubami in da je v mednarodni skupnosti povzročil zaskrbljenost januarski poskus, med katerim je Kitajska sestrelila okvarjen vremenski satelit. "Kitajsko oboroževanje ni konstruktivno in ni skladno s ciljem, ki ga je izrazila Kitajska, to pa je miroljubni vzpon," je bil odločen Cheney.

Zahvala Avstraliji za pomoč v Iraku
Ameriški podpredsednik se je avstralskemu premierju Johnu Howardu zahvalil za pomoč v vojni v Iraku in ga pohvalil kot človeka, ki "v vojni proti terorizmu ni nikoli omahoval". Dejal je, da si je Avstralija za sodelovanje v vojni proti terorizmu prislužila svetovno priznanje in da jo zato spoštuje ves svet.

Protestniki nad vojno niso navdušeni
Med Cheneyjevim obiskom Avstralije so potekali množični protesti proti politiki ameriške administracije, glasni so bili predvsem nasprotniki vojne v Iraku. Avstralija ima v Iraku približno 1.500 pripadnikov vojske, avstralska javnost pa sodelovanju v vojni nasprotuje že dalj časa.

Dick Cheney se bo z avstralskim premierjem Howardom sešel v soboto.