Cia je priznala, da je posnetke mnogih zaslišanj uničila. Foto: EPA
Cia je priznala, da je posnetke mnogih zaslišanj uničila. Foto: EPA
Protest
V Washingtonu so že večkrat protestirali proti domnevnim kršitvam pravic zapornikov. Dick Cheney je bil ena izmed glavnih tarč. Foto: EPA
Eric Holder
Državni tožilec Eric Holder se mora odločiti, ali bo za primer domnevnih zlorab Cie imenoval posebnega tožilca. Foto: EPA

Dokumenti, s katerih so odstranili oznako zaupno, razkrivajo, da so enemu ključnih terorističnih osumljencev Kalidu Šejku Mmohamedu grozili, da mu bodo ubili otroka, če se bodo napadi na ZDA nadaljevali. Neki drugi agent pa je drugemu osumljencu dejal, da bodo pred njim spolno napadli njegovo mamo. Agent obtožbo zanika.

Ameriški sodnik je odločil, da morajo poročilo, ki opisuje tehnike zasliševanja, ki jih je uporabljala ameriška obveščevalna agencija, objaviti v celoti, kar bi lahko pomenilo, da se bodo zaposleni v agenciji in njihovi sodelavci znašli na zatožni klopi zaradi neprimernega ravnanja z osumljenci. Ciin glavni inšpektor je nekaj dokazov zbral že leta 2004, a jih nato nikoli ni objavil. Vodstvo Cie je namreč presodilo, da nobena izmed ugotovitev ni tako sporna, da bi si zaslužila kazenski pregon. Sodnik je nato preklical odločitev administracije nekdanjega predsednika Georgea Busha.

Hkrati se je pravosodno ministrstvo odločilo, da se mora znova odpreti skoraj ducat primerov brutalnih zlorab zapornikov, državni tožilec Eric Holder pa je imenoval posebnega tožilca Johna Durhama, da bo preiskoval Ciine zasliševalne tehnike. Predsednik Barack Obama pa je odobril novo elitno moštvo, ki bo zasliševalo teroristične osumljence.

Kaj vse skriva agencija?
Zdaj se zdi zelo verjetno, da bodo v Ciine metode, ki se večinoma nanašajo na ravnanje z zaporniki v Iraku in Afganistanu, začeli vrtati še globlje, kar bi lahko pomenilo kopičenje sivih oblakov nad to agencijo.

Navidezne usmrtitve in utopitve
Pred dnevi je sicer časopis Washington Post že objavil, da so Ciini zasliševalci uporabljali tudi navidezne usmrtitve, ročne pištole in električne vrtalnike, s čemer so grobo kršili ameriški zakon o zasliševanju in mučenju.

Taktiko navidezne usmrtitve so uporabili pri Abdu al Rahimu al Nashiriju, ki so ga prijeli novembra 2002, nato pa je štiri leta preživel v enem od tajnih Ciinih zaporov. V tem času naj bi mu tudi grozili s smrtjo ali hudimi poškodbami, če ne bo sodeloval s preiskovalci. Eden od njih mu je pokazal pištolo in ga skušal prepričati, da ga bo ustrelil.

Julija pa je New York Times poročal o tem, da naj bi Cia po naročilu nekdanjega podpredsednika Dicka Cheneyja kongresu kar osem let prikrivala informacije o skrivnem protiterorističnem programu.

Cheney, republikanska "številka dve" med mandatom Georgea Busha, je bil sicer ves čas glavni podpornik spornih zasliševalnih metod, kot je na primer navidezno utapljanje terorističnih osumljencev, danes pa je eden glavnih kritikov Obamovih ukrepov za državno varnost.