V štiri leta trajajočih spopadih v pokrajini je umrlo že več kot 200.000 ljudi. Foto: EPA
V štiri leta trajajočih spopadih v pokrajini je umrlo že več kot 200.000 ljudi. Foto: EPA

Naš odgovor na obtožbe AI-ja je zelo lahek - te trditve popolnoma zavračamo kot neosnovane in brez dokazov.

Veleposlanik Sudana pri ZN-u.
Eden izmed belih letal antonov 26, ki nad Darfurjem sejejo smrt.
Bela barva na vojaških letalih je po mednarodnem pravu rezervirana le za Združene narode.

Človekoljubna organizacija trdi, da sta državi vladi v Kartumu leta 2005 skupno prodali za najmanj 45 milijonov dolarjev orožja, čeprav sta vedeli, da se bo uporabljalo proti civilistom. Trditve organizacije, podkrepljene s fotografskim gradivom, potrjujejo ugotovitve iz poročila ZN-a, ki so pricurljale v javnost, in ugotavljajo, da Sudan dovaža orožje v Darfur kljub prepovedi trgovine z orožjem, ki po sprejetju v ZN-u v pokrajini velja od marca 2005.

Sudan "še naprej razpošilja in uporablja uvožena bojna in druga zračna plovila in tudi ročno orožje in strelivo, ki se nato uporabljajo neposredno proti civilistom", navaja poročilo. Orožje, ki ga v Darfurju uporabljajo vlada in milice džandžavidov, naj bi pošiljali še Kuvajt, Savdska Arabija in Belorusija.

Bela vojaška letala na darfurskem nebu
Amnesty International (AI) je v podkrepitev svojih trditev predstavil tudi fotografije ruskega bojnega helikopterja Mi-24, ki je bil na nebu nad mestom Njala v Darfurju posnet med januarjem in marcem letos in je bil, sodeč po oznakah, zamenjava za neki drug helikopter.

V istem času naj bi bili nad Njalo videni tudi kitajski lovci, prikazane pa so bile tudi slike popolnoma belega ruskega letala antonov 26 z registracijsko številko ST-ZZZ. AI meni, da ima vojska pod enako oznako registrirana tri letala, ki jih uporablja za bombardiranja v Darfurju.

Ker je bela barva rezervirana samo za letala in helikopterje ZN-a, Amnesty International Kartum obtožuje kršenje humanitarnega prava. O belih letalih poroča tudi tajno poročilo ZN-a, do katerega se je dokopal New York Times. Organizacija od ZN-a zahteva, naj okrepi embargo na orožje in nastavi svoje osebje v vsa pristanišča po državi.

Kartum zavrača obtožbe
Sudanska vlada zavrača obtožbe, da uporablja bela letala v vojaške namene, priznava pa, da ima nekaj belih helikopterjev za prevažanje svojih uradnikov. Veleposlanik Sudana pri ZN-u Abdel Mahmud Abdel Halim sicer vse obtožbe označuje kot laž, saj da "dokazi" niso utemeljeni.

Tudi Peking in Moskva zanikata obtožbe
Rusija in Kitajska sta zanikali, da bi Sudanu dobavljali orožje, ki naj bi ga uporabljale milice v Darfurju. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Moskva spoštuje omejitve, ki jih določa ZN. Kitajska pa je oznanila, da je sicer minimalen izvoz v Sudan v skladu z zakonodajo.

Naš odgovor na obtožbe AI-ja je zelo lahek - te trditve popolnoma zavračamo kot neosnovane in brez dokazov.

Veleposlanik Sudana pri ZN-u.