Dalajlama si prizadeva za mirno odpravo razlik s Pekingom. Foto: Reuters
Dalajlama si prizadeva za mirno odpravo razlik s Pekingom. Foto: Reuters
Protibetanski podporniki dajejo jasno vedeti, kaj menijo o olimpijskih igrah. Foto: EPA

"Njegova visokost si od 10. marca prizadeva za stik s kitajskim vodstvom," je sporočil njegov tajnik Tenzin Takia. "Že dolgo vztraja: Edini način, da odpravimo naše razlike, je neposredni dialog." Nazadnje so se predstavniki dalajlame in Pekinga srečali julija 2007.

Kitajske oblasti so sporočile, da upajo, da bo srečanje končalo protibetanske proteste, ki so vrgle temno senco na bližnje olimpijske igre.

Ob 49. obletnici kitajske zasedbe Tibeta so v glavnem mestu te odročne in gorate pokrajine izbruhnili protesti proti kitajskim oblastem, ki so terjali več kot 150 žrtev in izzvali burne proteste mednarodne skupnosti. Kitajska je za nemire neposredno obtožila dalajlamo in ga označila za izdajalca. Ta je obtožbe odločno zavrnil in nato večkrat poudaril, da sam ne zagovarja neodvisnosti Tibeta, ampak se zavzema za večjo avtonomijo, ki bi vključevala večje spoštovanje kulturne identitete Tibetancev.

Kitajska je dolgo zavračala možnost srečanja, zdaj pa je vendarle popustila pod mednarodnimi pritiski, med drugim sta tudi ameriški in francoski predsednik George Bush in Nicolas Sarkozy Peking pozvala k pogajanjem.

Olimpijska bakla s težavami tudi v Naganu
Medtem olimpijska bakla nadaljuje svoje popotovanje proti cilju, trenutno je na Japonskem, kjer tako kot v drugih državah ne gre brez protestov. V Naganu sta kljub poostrenim varnostnim ukrepom dva protestnika skušala zaseči baklo, tretji pa je v njen plamen vrgel jajce. Vse tri je policija aretirala. Na ulicah je baklo poleg protestnikov spremljalo tudi več tisoč kitajskih podpornikov. V prihodnjih dneh bo bakla svojo pot nadaljevala v Južni Koreji, Severni Koreji in Vietnamu.

K. T.