Foto:
Foto:

Zaradi tega je tožilstvo prekinilo vsako sodelovanje s Srbijo. Podatke o tem, da je Beograd odslej zatočišče tudi za Karadžića, je prejela prejšnji teden.

Tam naj bi bili tudi nekdanji general vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić in še 14 osumljencev. Haaško sodišče obtožuje Karadžića, da je odgovoren za pokol bosanskih Muslimanov v Srebrenici leta 1995, Mladića pa genocida in drugih zločinov v vojni v Bosni med letoma 1992 in 1995.

Živković: "Del Pontejeva naj pokaže dokaze"
Srbska policija v izjavi trdi, da nima informacij, ki bi potrjevale take trditve, premier Zoran Živković pa je poudaril, da Del Pontejeva svoje trditve ni podkrepila z dokazi. "Njene izjave niso ne nove ne nepričakovane. Enake ali podobne stvari govori že več let, medtem ko doslej ni ponudila nobene informacije, ki bi pripomogla k prijetju osumljenih ali dokazala njene trditve," je povedal Živković.

Odstop dela vodstva Republike srbske
Del vodstva vladajoče Srbske demokratske stranke (SDS) v Republiki srbski je odstopil zaradi sankcij proti podpredsedniku stranke Mirku Šaroviću. Šarović je namreč osumljen, da je nudil pomoč nekdanjemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću. SDS je od visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u Paddyja Ashdowna zahteval, da
umakne svojo odločitev.

Ashdown je v ponedeljek sporočil, da je deset bosanskih Srbov osumljenih nudenja pomoči Karadžiću. Ashdown lahko odpušča tudi voljene predstavnike oblasti, če ti onemogočajo mirovni proces.