Demokrat Richard Neal ima kot predsednik vplivnega odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu kongresa edini pristojnost zahtevati posamezne davčne podatke. Foto: Reuters

Potem ko se vlada ni držala roka, ki je potekel 10. aprila, ima zdaj čas za to do 23. aprila.
Predsednik odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu ameriškega kongresa, demokrat Richard Neal, je na začetku meseca v skladu z zakonom zahteval od finančnega ministrstva davčne napovedi predsednika Trumpa od leta 2013 do leta 2018.

Potem ko administracija do 10. aprila ni odgovorila na zahteve demokratov, je Neal v pismu Upravi za notranje prihodke (IRS), kot se ameriška davčna služba imenuje, zapisal, da bodo, če ne bo upoštevala novega roka, to razumeli kot zavrnitev zahteve.

Predsednik Trump ne želi razkriti svojih davčnih napovedi, češ da nikogar ne zanimajo. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, je Neal edini kongresnik, ki ima pristojnost, da zahteva posamezne davčne podatke v skladu z zvezno zakonodajo.

Minister za finance Steven Mnuchin je v soboto dejal, da njegovo ministrstvo "skrbno" preučuje zahtevo po izročitvi Trumpovih davčnih napovedi. Kot je navedel, bodo do roka podali odgovor na zahtevo demokratov, a ob tem ni želel zagotoviti, ali bodo do roka tudi končali pravni pregled, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neal zahteva Trumpove osebne davčne napovedi in tudi napovedi osmih njegovih podjetij oziroma skladov in organizacij. Demokrati upajo, da bodo v dokumentih odkrili morebiten konflikt interesov in kršitev davčne zakonodaje.

Trump je prvi od predsedniških kandidatov v sodobni zgodovini, ki pred volitvami ni hotel objaviti svojih davčnih napovedi, z izgovorom, da je pod revizijo. IRS je sicer pojasnil, da se lahko davčne napovedi objavijo kljub reviziji. Po zmagi pa Trump vztraja, da mu, kot kaže, tega ni treba storiti, saj je zmagal in da njegove napovedi ljudi ne zanimajo.