Med zasedanjem senata so v Washingtonu potekali protivojni protesti. Foto: Reuters
Med zasedanjem senata so v Washingtonu potekali protivojni protesti. Foto: Reuters
Harry Reid, Nancy Pelosi in demokratski senatorji
Vodja večine v senatu, demokrat Harry Reid, je povedal, da se bodo morali republikanci odločiti med branjenjem predsednika ali zaščito ameriških vojakov v Iraku. Foto: Reuters

Demokrati so izsilili celonočno sejo, med katero so hoteli republikance prepričati, naj podprejo umik vojakov iz Iraka do konca aprila prihodnje leto. Za uvrstitev tega predloga na končno glasovanje je glasovalo 52 senatorjev, proti pa jih je bilo 47. Za potrditev bi moralo glasovati 60 senatorjev, vendar imajo demokrati premajhno večino.

Republikanci so izsiljeno maratonsko sejo označili za trik, s katerim se želijo demokrati prikupiti ameriški javnosti, ki večinoma nasprotuje vojni v Iraku. Demokrati so želeli, da bi republikanci razložili, zakaj nasprotujejo predlogu o umiku vojske iz Iraka do aprila 2008.

Senat naj bi glasoval o predlogu, a bo večina republikancev glasovala proti uvrstitvi predloga na končno glasovanje. Demokrati tako ne bodo zbrali 60 glasov, potrebnih za glasovanje o predlogu, saj imajo v senatu 51 glasov, republikanci pa 49.

Z vetom na predlog, če bi bil ta sprejet, je že zagrozil predsednik George Bush. Za preglasovanje morebitnega veta bi demokrati potrebovali 67 glasov v senatu.

Republikanci neomajni
Na razpravo o Iraku so se republikanci odzvali z neomajnim nasprotovanjem umiku iz Iraka. Na govorniškem odru so se izmenjavali demokratski in republikanski senatorji, ki zadnje besede niso želeli prepustiti nasprotni strani.

Večina republikancev podpira odločitev predsednika Busha, da bo počakal na poročilo o napredku v Iraku 15. septembra, preden se bo odločil o morebitni spremembi politike do Iraka.

C. R.