Foto:
Foto:
Hamasovi borci obljubljajo krvave povračilne napade.
Hamasovega voditelja so ubili v helikopterskem napadu.
Palestinski premier Ahmed Kurej je pisal svetovnim voditeljem.

Rantisijevo truplo so iz bolnišnice Šifa v Gazi ponesli proti Rantisijevemu domu v četrti Al Nasr na severu mesta, nato pa ga bodo odnesli v največjo mošejo v Gazi Al Omri, kjer bo potekala tradicionalna molitev.

Posmrtne ostanke Rantisija, zavite v zeleno zastavo Hamasa, so nosili člani gibanja, sprevoda pa so se udeležili tudi oboroženi pripadniki drugih skrajnih gibanj. Pogrebno ceremonijo so spremljali številni streli v zrak. Množico so nagovorili tudi predstavniki Hamasa in pozvali k maščevanju.

100 povračilnih ukrepov
Hamas je napovedal 100 povračilnih napadov za umor svojega voditelja Abdela Aziza Al Rantisija. Oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina Al Kasama, je obljubilo "vulkan maščevanja", visoki predstavnik palestinskega gibanja Islamski džihad pa je dejal, da je ameriški predsednik George Bush dal Izraelu zeleno luč, da počne, kar želi.

Naslednik Rantisija že izbran
Iz skrajnega gibanja so sporočili, da so že imenovali njegovega naslednika, vendar zaradi varnostnih razlogov ne bodo razkrili, za koga gre. Politični vodja Hamasa Kaled Mešal, ki deluje iz Sirije, je namreč pozval k čimprejšnjemu imenovanju novega vodje. Mešal je sicer dejal, da Hamasu ne bodo vzeli poguma in da bo ta nadaljeval boj za osvoboditev.

Helikopterji izraelske vojske so včeraj z raketami napadli in ubili Rantisija ter dva človeka, ki sta bila z njim v vozilu. Zaradi hudih ran je umrl v bolnišnici. Rantisija so ubili manj kot mesec dni po atentatu na duhovnega vodjo Hamasa in njegovega predhodnika šejka Ahmeda Jasina.

Šaron pohvalil vojake
Izraelski premier Ariel Šaron je pohvalil vojsko. Vojakom je čestital za uspešno opravljeno nalogo in dejal, da bo nadaljeval tako politiko umorov kot enostranski umik iz Gaze. Izrael želi oslabiti Hamas pred napovedanim umikom iz Gaze in mu s tem preprečiti krepitev moči.

Šaron Izraelski premier Ariel Šaron je na srečanju ministrov zagotovil, da bo varnostni zid na Zahodnem bregu končan pred napovedanim umikom iz Gaze. Šaronov načrt enostranskega umika sta danes podprla vplivna člana njegove stranke Likud, finančni minister in nekdanji premier Benjamin Netanjahu in šolski minister Limor Livnat. To bi bila lahko ključna poteza za pozitiven izid majskega referenduma, na katerem bo kakih 200.000 članov stranke glasovalo o Šaronovem načrtu.

Annan opozarja Izrael
Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je opozoril, da je izraelski atentat na Rantisija huda kršitev mednarodnega prava. Izraelsko vlado je pozval, naj nemudoma preneha nezakonito početje. Visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je atentat označil za nezakonito in provokativno dejanje.

ZDA niso obsodile umora
Bela hiša pa je opozorila, da se ima Izrael pravico braniti pred teroristi, vendar mora razmisliti tudi o posledicah svojih dejanj. Izrazila je zaskrbljenost nad dogajanjem na Bližnjem vzhodu, vendar dejanja ni obsodila. Do atentata je prišlo le nekaj dni za tem, ko je ameriški predsednik George Bush podprl izraelski načrt enostranskega umika iz Gaze.

Tudi Blair obsodil napad
Britanski zunanji minister Jack Straw je dejal, da gre za nezakonito, neupravičeno in neproduktivno dejanje. Umor je že pred tem obsodil britanski premier Tony Blair in dejal, da ima Izrael sicer pravico do samoobrambe, vendar naj bi takšna dejanja povzročila nazadovanje mirovnega procesa.

Umor je obsodila tudi Italija, zunanji minister Franco Frattini pa meni, da je potrebna obnovitev dialoga in ustavitev nasilja ter načrtovanih umorov. Ostro sta se odzvala tudi Peking in Moskva. Egiptovska vlada pa je Izraelu očitala, da poskuša ubiti vsako možnost za mir ter da je njen cilj pripeljati regijo na rob propada.

Obsodbo atentata je izrazila tudi Japonska. Zunanja ministrica Joriko Kavaguči je dejala, da je šlo za nepremišljeno in neupravičeno dejanje, brez razmisleka o posledicah. Japonsko skrbi, da bo dejanje le še okrepilo prelivanje krvi na obeh straneh in otežilo sporazum. Obsojam dejanje in pozivam Izrael, naj se poskuša obvladovati, je dodala Kavagučijeva. Palestinske oblasti je pozvala, naj onemogočijo delovanje skrajnih gibanj.

Kurej pisal svetovnim voditeljem
Palestinski premier Ahmed Kurej meni, da je po umoru Rantisija mirovni proces z Izraelom končan. Potrebujemo mednarodno posredovanje, ki Izraelu ne bo tako naklonjeno kot ZDA, je sporočil Kurejev predstavnik Hasan Abu Libdeh. Kurej je sicer pisal generalnemu sekretarju ZN-a Kofiju Annanu ter voditeljem EU-ja, Rusije, Kitajske in Japonske in jih pozval k organizaciji mirovne konference.

Tudi palestinski zunanji minister Nabil Šat je zavrnil vsako možnost miru z Izraelom, dokler bo na oblasti Ariel Šaron in dokler uživa podporo ameriške administracije.


Svoje mnenje o izraelski politiki umorov lahko izrazite na forumu.