Elian Gonzales se je v javnosti pojavil po več letih. Po koncu maše so mu lahko kubanski mediji zastavili nekaj vprašanj, na katera je odgovarjal vljudno in prijazno. Foto: Reuters
Elian Gonzales se je v javnosti pojavil po več letih. Po koncu maše so mu lahko kubanski mediji zastavili nekaj vprašanj, na katera je odgovarjal vljudno in prijazno. Foto: Reuters
Raul Castro in Elian Gonzales
Predsednik Raul Castro je v stolnici sedel ob Elianu, z novinarji pa ni govoril. Foto: Reuters

V havanski stolnici so dogodek počastili z zahvalno mašo, ki je bila ponovitev obreda izpred desetih let, tudi tokrat pa je bil navzoč predsednik Kube, čeprav je medtem legendarnega Fidela Castra nadomestil njegov brat Raul.

Petletni brodolomec pred obalo Floride
Po koncu maše je Raul Castro objel mladeniča, oblečenega v belo majico, ki je pred desetletjem razvnel strasti med Kubo in ZDA. Novembra 1999 so ob obali Floride našli več kubanskih prebežnikov, ki so med prečkanjem preliva med Havano in Miamijem doživeli brodolom. Med njimi je bil tudi 5-letni Elian, katerega mati je utonila. Fantka sta k sebi vzela stari stric in njegova družina, ki je bila močno vpeta v kubansko skupnost, ki je politično zelo ostra nasprotnica Castrovega režima.

Oče zahteval sinovo vrnitev
Ker je Elian na Kubi še vedno imel očeta, je Fidel Castro začel veliko mednarodno akcijo za vrnitev otroka očetu Juanu Miguelu. Pritisk je bil uspešen in ameriške oblasti so, čeprav nimajo diplomatskih stikov s Havano, privolile v izročitev oz. vrnitev. Odločitev je sprožila upor močne kubanske skupnosti, ki je na jug Floride pribežala zaradi političnega in gospodarskega pritiska na "sladkornem otoku".

Zvezne oblasti naročilo vrnitev
Na koncu je vrhovno sodišče ZDA zavrnilo Elianove sorodnike s Floride, nato pa je šele oboroženo posredovanje imigracijskih agentov prisililo starega strica, da je Eliana izročil oblastem. Elian se je na Kubo vrnil konec junija leta 2000, kjer ga je sprejel sam predsednik in ga pospremil do očeta Juana Miguela.

Odličen učenec in član partije
Zdaj je 16-letni Elian vpisan na vojaško kadetsko šolo in je med boljšimi učenci, zaradi česar je bil pred kratkim tudi nagrajen s članstvom v kubanski komunistični partiji. "To je mesto, kamor spadam in kjer se počutim najbolje," je ob prihodu iz cerkve povedal Elian. "Hvala vsem, ki so podpirali mojo vrnitev," se je mladenič zahvalil svetovni javnosti, ob tem pa je tudi zatrdil, da ne čuti nobene zamere do sorodnikov na Floridi.

Drugače razmišlja njegov oče: "Zdaj sem še bolj prepričan, da sem imel takrat prav. Zdaj, ko vidim, kako mu gre dobro v šoli, kjer ima odlične ocene, vidim, da se nismo borili zastonj." Ob koncu je Juan Miguel Gonzales okrcal še sorodnike v ZDA: "Tukaj smo vsi združeni v enotno ljudstvo, ki se vede veliko bolje kot oni."