Za tri sumljive pošiljke so poskrbeli strokovnjaki za deaktivacijo bomb. Foto: EPA
Za tri sumljive pošiljke so poskrbeli strokovnjaki za deaktivacijo bomb. Foto: EPA
Atene
Tudi grški policisti so pogosta tarča skrajnih levičarjev. Foto: EPA

Paket bombo, ki je bil naslovljen na mehiško veleposlaništvo v grški prestolnici, je razneslo v prostorih dostavnega podjetja. Ob tem je bila lažje ranjena uslužbenka, policija pa je odkrila še tri pakete bombe.

"Bombo je razneslo dve minuti po tem, ko sta dva moška prinesla zavoj," je povedal eden izmed policistov in pojasnil, da so prijeli oba osumljenca, ki sta nosila neprebojna jopiča in še dva sumljiva zavoja.

Glavni osumljenci levičarski skrajneži
Eden izmed osumljencev je domnevni pripadnik skrajne grške levičarske skupine Ognjene zarotniške celice. Policija je že sprožila preiskavo in sporočila, da bombe verjetno niso povezane s teroristično mrežo Al Kaida, ampak z domačimi levičarskimi skupinami.

Preostale tri sumljive pošiljke so bile namenjene belgijskemu in nizozemskemu veleposlaništvu ter francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju.

Nizozemsko zunanje ministrtsvo je potrdilo, da je bila ena izmed sumljivih pošiljk namenjena nizozemskemu veleposlaništvu, vendar niso želeli podajati izjav o vsebini pošiljke in o tem, zakaj je bila namenjena njihovemu diplomatskemu predstavništvu.

Grčija je pogosto tarča bombnih napadov skrajnih levičarskih skupin, še posebej po letu 2008, ko so po policijskem uboju najstnika v Atenah izbruhnili eni najhujših nemirov v državi v zadnjih desetletjih.

Ognjene zarotniške celice, ki so nastale v začetku leta 2008, so januarja v zabojnik za smeti pred grškim parlamentom podatknile manjše eksplozivno sredstvo, potem ko je policija sporočila, da so v racijah prijeli nekaj članov skupine.