Sinvar je na čelu vodje Hamasa v Gazi naslednil Hanijo. Foto: EPA
Sinvar je na čelu vodje Hamasa v Gazi naslednil Hanijo. Foto: EPA

"Ta odločitev je del odgovora Evropske unije na grožnjo, ki jo predstavlja Hamas in njegovi brutalni ter vsesplošni teroristični napadi v Izraelu 7. oktobra 2023," so sporočili iz Bruslja.

EU je na teroristični seznam doslej dodal več visokih predstavnikov palestinskega gibanja kot odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1200 ljudi. V izraelskih povračilnih operacijah na območju Gaze je doslej umrlo več kot 24.200 ljudi.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je že pozdravil potezo EU-ja in jo označil kot rezultat "izraelskih diplomatskih prizadevanj, da bi zadušili Hamas, ga delegitimizirali in prepovedali vsakršno podporo gibanju". "Še naprej bomo izkoreninjali korenine zla, v Gazi in kjer koli dvigne glavo," je dejal.

Sorodna novica V Gazi ubitih več deset ljudi, v Rafi cela družina. Iz Gaze izstreljenih več raket.

Taher Al Nono, ki je medijski svetovalec vodje Hamasa v Katarju Ismaila Hanije, je obtožil EU pristranskosti in pozval h koncu, kot je dejal, njegove "politike dvojnih standardov". "To so smešne in neumne sankcije, saj vsi vedo, da Jahja Al Sinvar nima nobenih sredstev ali denarja ne v Palestini ne zunaj nje," je dejal Al Nono.

61-letni Sinvar v javnosti ni bil opažen od oktobrskega terorističnega napada na Izrael. Na čelu Hamasa v Gazi je od leta 2017, Izrael pa je nanj že večkrat skušal izvesti atentat, a neuspešno.