Turški predsednik je pred tedni javno podvomil o Macronovem duševnem zdravju. Foto: EPA
Turški predsednik je pred tedni javno podvomil o Macronovem duševnem zdravju. Foto: EPA

"Macron je težava za Francijo. Z Macronom gre Francija čez zelo zelo nevarno obdobje. Upam, da se bo Francija znebila te nadloge Macrona čim prej," je v novem napadu na francoskega predsednika izjavil Erdogan.

Erdogan in Macron sta že nekaj časa vpletena v spore na precej osebni ravni, ki se odražajo tudi v napetih odnosih med državama. Francija in Turčija si tako zelo jasno stojita nasproti glede razmer v Libiji, v vzhodnem Sredozemlju in glede Gorskega Karabaha.

Odnosi zaostreni po umoru učitelja

Položaj se je začel dodatno zapletati po umoru francoskega učitelja zgodovine, ko je Macron napovedal okrepljen boj proti islamskemu ekstremizmu.

To so v islamskem svetu razumeli kot napad na islam in vrstili so se pozivi k bojkotu francoskih izdelkov. Med glavnimi podpihovalci tega pa je bil Erdogan, ki je večkrat "predlagal", da bi bilo treba preveriti Macronovo duševno zdravje.

Danes je izjavil še, da bi se morala Francija "znebiti Macrona" tudi zato, "ker se sicer ne bo mogla znebiti rumenih jopičev", torej protestnega gibanja, ki se je v Franciji začelo širiti pred dvema letoma. "In rumeni jopiči bi se pozneje lahko spremenili v rdeče jopiče," je še dodal turški predsednik. Ni sicer pojasnil, kaj naj bi to pomenilo.

Macron poziva k spoštovanju

Macron se je na Erdoganove izjave odzval zgoj s pozivom k spoštovanju.

Ob tem je za spletni portal Brut Erdogana še obtožil, da Turkom omejuje svoboščine.