Erdogan je kar nekaj čas okleval z odobritvijo švedskega vstopa v Nato. Foto: Reuters
Erdogan je kar nekaj čas okleval z odobritvijo švedskega vstopa v Nato. Foto: Reuters

Turško predsedstvo je na družbenih omrežjih sporočilo, da je Erdogan podpisal protokol in ga poslal parlamentu. Turški predsednik je tako držal obljubo, ki jo je dal zaveznikom na julijskem vrhu Nata, ko je dejal, da bo predlog zakona o odobritvi kandidature Švedske za članstvo poslal v parlament, ko bo ta po koncu poletnih počitnic spet začel zasedanja z začetkom oktobra.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani po ruskem napadu na Ukrajino. Članice zavezništva so nato obe državi v Nato uradno povabile na vrhu junija lani v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Erdogan je sicer postavil še več pogojev, med drugim je zahteval nadaljevanje pogajanj o vstopu Turčije v Evropsko unijo in od ZDA dobavo ameriških lovcev F-16.

Švedski premier Ulf Kristersson je pozdravil potezo in dejal, da se Švedska veseli članstva v Natu. "Zdaj mora parlament obravnavati to vprašanje," je zapisal na omrežju X.

Časovni okvir za ratifikacijo sicer ni določen. Predlog zakona bo najprej uvrščen na dnevni red parlamentarne komisije za zunanje zadeve, in ko ga ta potrdi, ga pošlje v ratifikacijo poslancem parlamenta.