Fico se je tik pred napadom rokoval in pogovarjal s svojimi podporniki. Foto: Reuters
Fico se je tik pred napadom rokoval in pogovarjal s svojimi podporniki. Foto: Reuters

Na 59-letnega predsednika slovaške vlade je napadalec v mestu Handlova v osrednjem delu države med rokovanjem z ljudmi po seji vlade izstrelil pet nabojev, pri čemer je bil ranjen v želodec. S helikopterjem so ga huje ranjenega prepeljali v bolnišnico v Banski Bystrici, kjer so se zdravniki nekaj ur bojevali za njegovo življenje.

V večernih urah je minister za okolje in podpredsednik slovaške vlade Tomaš Taraba sporočil, da je bila večurna operacija uspešna in življenje premierja ni več ogroženo.

Danes je v Banski Bystrici, kjer se premier zdravi, njegov namestnik in obrambni minister Robert Kalinak dejal, da je zdravnikom uspelo rešiti Fica, a je njegovo stanje še vedno zelo resno, poškodbe pa zapletene. "Žal je stanje še vedno zelo resno zaradi zapletene narave ran, a vsi trdno verjamemo, da nam bo uspelo obvladati stanje," je dejal.

Ministri so na novinarski konferenci razkrili tudi nekaj podrobnosti o stanju Fica, ki ostaja resno, a stabilno. Kalinak je ob tem poudaril, da premier še ni zunaj nevarnosti. Dobil je štiri strelne rane, je dodal.

Fičev zaveznik in novoizvoljeni predsednik Slovaške Peter Pellegrini je dejal, da je v bolnišnici na kratko govoril s predsednikom vlade. "Lahko govori, vendar je zaradi zdravil zelo utrujen in zmore povedati le nekaj stavkov," je dejal.

Direktorica bolnišnice v Banski Bystrici Miriam Lapunikova je sporočila, da sta premierja dve ekipi zdravnikov skupno operirali pet ur. "Njegovo stanje smo stabilizirali, vendar je res zelo resno," je povedala novinarjem in dodala, da bo še naprej ostal na oddelku za intenzivno nego.

Pellegrini predlagal ustavitev predvolilne kampanje

Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova in novoizvoljeni predsednik Peter Pellegrini na skupni tiskovni konferenci po poskusu atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Foto: Reuters
Odhajajoča slovaška predsednica Zuzana Čaputova in novoizvoljeni predsednik Peter Pellegrini na skupni tiskovni konferenci po poskusu atentata na slovaškega premierja Roberta Fica. Foto: Reuters

Pellegrini je zaradi napetih družbenih razmer po poskusu atentata na premierja Roberta Fica skupaj z odhajajočo predsednico Zuzano Čaputovo stranke pozval, naj začasno ustavijo ali vsaj omilijo svoje predvolilne dejavnosti za junijske volitve za Evropski parlament, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

"Konfrontacije in medsebojna obtoževanja med politiki so zadnja stvar, ki jo država potrebuje v tem trenutku," je pojasnil.

Oba bosta voditelje vseh političnih strank pozvala na skupna posvetovanja, namenjena umiritvi razmer in obsodbam nasilja.

Atentat politično motiviran

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je povedal, da je bil poskus atentata politično motiviran, storilec pa se je po njegovih besedah za strelski napad na premierja odločil po aprilskih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal Fičev politični zaveznik Peter Pellegrini. Minister je po seji varnostnega sveta potrdil, da so proti napadalcu vložili obtožnico zaradi poskusa umora premierja Roberta Fica.

Dodal je še, da je osumljenec deloval sam in da se je predtem udeleževal protivladnih protestov. "Gre za samotarja, ki se je radikaliziral v obdobju po predsedniških volitvah," je dejal.

Varnostni strokovnjaki so močno kritizirali varovanje premierja, saj so osebni varnostniki na posnetkih delovali zmedeno in so Fica pustili preveč izpostavljenega skupini ljudi, je poročala dopisnica RTV Slovenija Maja Derčar.

V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev. Delno krivdo za napad je notranji minister Šutaj Eštok v sredo pripisal novinarjem, ki jih je obtožil širjenja sovraštva. Podobno kritičen je bil tudi do tega, kar je opisal kot sovražni govor na družbenih omrežjih.

V Odmevih je Derčar poročala, da naj bi Fico aprila izjavil, da je ozračje v državi takšno, da bodo nekoga napadli. Proti njegovim poskusom ukinitve javne RTV in specializiranega tožilstva za pregon korupcije so protestirale množice, zdaj so protesti ustavljeni. Fico naj bi načrtoval tudi zakon o tujih organizacijah po ruskem in gruzijskem zgledu.

Ob tem je še poročala, da se je sovražni govor na družbenih omrežjih še bolj razplamtel. Grožnjo, da se mu bo zgodilo podobno, je dobil tudi poljski premier Donald Tusk.

Na Slovaškem pozivajo k umiritvi razmer
Fičev namestnik in obrambni minister Robert Kalinak je sporočil, da je stanje Fica še naprej zelo resno. Foto: Reuters
Fičev namestnik in obrambni minister Robert Kalinak je sporočil, da je stanje Fica še naprej zelo resno. Foto: Reuters

Streljal 71-letnik

Policija je strelca pridržala nemudoma po napadu. Kot so poročali slovaški mediji, je na premierja streljal 71-letni ljubiteljski pesnik in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe iz kraja Levice. Kljub embargu na informacije je televizijski postaji TA3 uspelo pridobiti videoposnetek, kjer osumljeni napadalec pravi, da se ne strinja z vladno politiko.

Njegov sin je za medije povedal, da je oče zakonito posedoval orožje, sam pa ni bil seznanjen z njegovimi načrti. Pred osmimi leti je na spletu objavil pobudo za zbiranje podpisov za ustanovitev politične stranke Gibanje proti nasilju. Pripisovali so mu članstvo v liberalni opozicijski stranki Napredna Slovaška, ki je navedbe že zavrnila in njegova dejanja zelo obsodila ter tudi odpovedala napovedane proteste proti razpustitvi javne televizije.

Dopisnica Derčar je poročala, da so oblasti po napadu sprejele poostrene varnostne ukrepe, med drugim so okrepili varovanje parlamenta in dodelili posebno začasno zaščito funkcionarjem in novinarjem. Odpovedane so vse prireditve in protesti.

Svetovni voditelji so ostro obsodili poskus atentata, ki je osupnil in pretresel Slovake, saj do zdaj v zgodovini niso bili priča takim oblikam političnega nasilja.

"Slovenija je varna država"

Podpredsednik slovenske vlade Matej Arčon je povedal, da so pretreseni nad napadom na Fica, ob tem pa zatrdil, da je Slovenija varna država in varna družba. Po njegovih besedah zaupamo našim varnostnim strokovnjakom in varnostnim organom, da se bomo ustrezno seveda tudi odzvali. "Moramo pa se vsi nosilci javnih funkcij truditi, da smo v izjavah – tudi na Twitterju in podobnih omrežjih – zmerni in da se kar se da seveda izogibamo sovražnemu govoru," je še dejal.

Slovaški premier po atentatu prestal operacijo in je pri zavesti