Grški novinar Giorgos Karaivaz je bil ubit v petek pred svojim domom v Atenah. Foto: EPA
Grški novinar Giorgos Karaivaz je bil ubit v petek pred svojim domom v Atenah. Foto: EPA

V zvezi z umorom preiskovalnega novinarja sta se že sestala grški premier Kiriakos Micotakis in policijski minister Mihalis Hrisohoidis. "Grška policija bo zelo hitro našla krivce in jih pripeljala pred roko pravice," je za grško televizijo ERT zatrdil minister.

Novinar Giorgos Karaivaz je bil ubit v petek pred svojim domom v Atenah. Po navedbah policije sta 52-letnika, ki je delal za zasebno televizijsko postajo Star in bil lastnik novičarskega bloga bloko.gr, večkrat ustrelila dva moška na motorju. Napad so takoj obsodili grška vlada, Evropska komisija in Svet Evrope.

Karaivaz je v svoji 32-letni novinarski karieri delal za več vodilnih časnikov in televizij v Grčiji. "Bil je eden najizkušenejših poročevalcev o kriminalu na terenu in je užival veliko spoštovanje novinarskih kolegov," so v skupni izjavi zapisali novinarji atenskih dnevnikov v združenju Esiea.

V Grčiji umorjen ugledni preiskovalni novinar

Združenje grških policistov je poudarilo, da se je Karaivaz zavzemal za izboljšanje delovnih pogojev organov pregona in bil "močno kritičen do vsakogar", ki jim je stal na poti.

Zavrnil naj bi policijsko varovanje

V Grčiji so vandalizem in napadi na prostore medijev pogosti, umori novinarjev redki.
Nekateri novinarji, ki prejemajo grožnje, zahtevajo policijsko varovanje, a Karaivaz tega ni imel. "To ne bi bilo v njegovem slogu," je za AFP povedal eden od policistov, ki je dobro poznal Karaivaza. Do napada je prišlo v času, ko so grške oblasti tarča kritik zaradi dodelitve preveč številnega policijskega varovanja spornemu televizijskemu voditelju.

Julija lani je poskus umora preživel lastnik tabloida Stefanos Hios, ki ga je pred njegovim domom ustrelil moški s kapuco. Preiskava še poteka.

Leta 2010 pa je bil pred svojim domom ubit preiskovalni novinar in bloger Sokratis Giolias. Mediji so takrat poročali, da je preiskoval zgodbo o korupciji. Odgovornost za umor je prevzela skrajna levičarska skupina, vendar primer ni bil nikoli razrešen.

Grški premier napovedal preiskavo umora novinarja