Italijanski otroci morajo biti cepljeni proti boleznim, kot so norice, ošpice, otroška paraliza, mumps in rdečke. Foto: EPA
Italijanski otroci morajo biti cepljeni proti boleznim, kot so norice, ošpice, otroška paraliza, mumps in rdečke. Foto: EPA

Italijanska vlada je zakon o obveznem cepljenju zaradi splošnega upada precepljenosti otrok in epidemije ošpic sprejela leta 2017. V skladu z zakonom morajo biti otroci pred vstopom v vrtec ali šolo cepljeni proti več boleznim, med njimi proti noricam, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam.

V letošnje šolsko leto so otroke vpisovali tudi samo z zavezo staršev, da bodo cepljenja opravili v kratkem. Zadnji rok je zdaj potekel: otrok brez potrdil naj ne bi več sprejemali v vrtce, medtem ko bodo šolarji še naprej lahko hodili k pouku. Toda starši obojih tvegajo do 500 evrov globe, poroča dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec.

Zdravstvena ministrica: "Ni cepljenja, ni šole"

Italijanska zdravstvena ministrica Giula Grillo je za časopis La Repubblica dejala, da so do zdaj "vsi imeli čas, da dohitijo zakonodajo", in poudarila, da so pravila enostavna: "Ni cepljenja, ni šole".

Zdravstvena ministrica je članica stranke Gibanje pet zvezd, ki je bilo pred vstopom v vlado kritično do cepiv, njeni predstavniki pa so pri ljudeh pomagali spodbuditi teorije zarote o škodljivosti cepljenja, poroča The Local Italy.

Epidemija ošpic se v Italiji še ni polegla. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da je bila kar četrtina evropskih primerov ošpic v Italiji. Italijansko zdravstveno ministrstvo je sicer v ponedeljek sporočilo, da je precepljenost otrok, rojenih leta 2015, dosegla 94 odstotkov, kar je zelo blizu WHO-jevega priporočila 95-odstotne precepljenosti za preprečitev epidemije.

V Bologni in Liguriji otroke že izključili

Zaradi neustrezne dokumentacije so v Bologni okoli 300 otrok od 8.000 vpisanih že začasno izključili iz vrtcev. Prav tako skupno 5.000 otrok do 16. leta nima ustrezno urejene dokumentacije o cepljenju. V Italijanski deželi Ligurija so začasno izključili okoli 1.600 otrok. Ponekod so rok za predložitev potrdila dodatno podaljšali.