Karinš je o svoji nameri že obvestil premierko Eviko Silino. Ime njegovega morebitnega naslednika še ni znano. Foto: AP
Karinš je o svoji nameri že obvestil premierko Eviko Silino. Ime njegovega morebitnega naslednika še ni znano. Foto: AP

Karinša so kritizirali zaradi čarterskih poletov, ki jih je uporabljal v času, ko je bil premier med letoma 2019 in 2023. V tem času naj bi približno tridesetkrat odpotoval v tujino z zasebnimi letali namesto s cenejšimi rednimi leti.

Latvijski generalni tožilec je prejšnji teden začel preiskavo o zlorabi državnih sredstev, potem ko je prišlo na dan, da naj bi Karinš porabil do 1,3 milijona evrov za najem zasebnih letal za službena potovanja.

Karinš je v četrtek po srečanju s premierko Silino dejal, da bo ostal na položaju do 10. aprila. Parlament bi lahko o njegovem nasledniku odločal naslednji dan, je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zakon o javnih naročilih v Latviji določa, da morajo javni uslužbenci za službena potovanja uporabljati najcenejše storitve, ki so na voljo.

Karinš, ki je na čelu zunanjega ministrstva od septembra lani, je obtožbe zavrnil in trdi, da so bili poleti potrebni, da bi prihranil čas ali da bi se lahko čim prej vrnil v Latvijo zaradi vladnih obveznosti.

Premierka Silina je dejal, da je Karinš prevzel politično odgovornost v okviru kazenske preiskave in da še ne ve, koga bo imenovala za njegovega naslednika.