Abela (levo) je v strankarski bitki premagal Chrisa Fearna. Foto: Reuters
Abela (levo) je v strankarski bitki premagal Chrisa Fearna. Foto: Reuters

42-letni odvetnik Abela, ki se je ukvarjal s trgovinskim pravom in pravom podjetij, je na glasovanju 17.500 članov stranke prejel 57,9 odstotka glasov, njegov edini tekmec, minister za zdravje Chris Fearne, pa je prepričal 2.500 ljudi manj.

Abela izhaja iz politične družine, saj je bil njegov oče George med letoma 2009 in 2014 predsednik te otoške države. Na premierski položaj bo za preostanek mandata sedanje vlade, to je za dve leti in pol, prisegel v ponedeljek. Prebivalcem je obljubil reševanje socialnih težav, predvsem večjo ponudbo stanovanj, piše BBC.

Umor raziskovalne novinarke je močno pretresel to otoško državo. Foto: Reuters
Umor raziskovalne novinarke je močno pretresel to otoško državo. Foto: Reuters

V govoru po razglasitvi zmage je Abela strankarske kolege pozval, naj združijo moči in se enotno lotijo dela, niti z eno besedo pa ni kritiziral svojega predhodnika Muscata glede reševanja primera atentata na raziskovalno novinarko Caruana Galizio, ki je umrla v eksploziji avtomobila bombe leta 2017.

Zaradi umora vrsta odstopov

Pritisk na 45-letnega Muscata se je okrepil, potem ko je malteško tožilstvo proti poslovnežu Yorgenu Fenechu konec novembra lani vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora Caruane Galizie. Muscat po navedbah kritikov, tudi družine umorjene novinarke, ščiti odgovorne za umor. Škandal je sicer že odnesel Muscatovega svetovalca Keitha Schembrija in ministra za turizem Konrada Mizzija. Po navedbah policijskih virov naj bi Fenech prav Schembrija imenoval za glavnega načrtovalca umora. Gospodarski minister in podpredsednik stranke Chris Cardona pa se je novembra lani odločil umakniti do konca preiskave umora. Caruana Galizia, poznana tudi kot "Wikileaks v eni osebi", je Schembrija, Mizzija in Cardono pred umorom obtožila korupcije.

Odstop Muscata, ki je vlado vodil od leta 2013, je večkrat zahtevalo na tisoče protestnikov, k odstopu ga je pozval tudi Evropski parlament.

Malta ima novo vodstvo