Foto: EPA
Foto: EPA

To so ljudje iz jugozahodnega mesta Kankaanpaa, rojeni med letoma 1995 in 1998. Aretirali so jih po tem, ko so bili dve leti pod nadzorom, je sporočila policija. Finski radio Yle je poročal, da so bili nekateri v preteklosti že obsojeni.

Policija je še sporočila, da je to prvi sum skrajnodesničarskega terorizma na Finskem, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Prebivalci Kankaanpaaja, ki poznajo nekatere od osumljenih, so dejali, da je eden obritoglavec, dva pa naj bi bila neonacista.

Policija pravi, da aretirani sledijo ideološki usmeritvi, ki spodbuja rasne delitve v družbi in jo povezujejo s strelskimi napadi v ZDA. Peterica naj sicer ne bi pripadala kateri od ekstremističnih organizacij.

Pri aretiranih so našli material, ki, kot pravi policija, "utrjuje vtis, da so se radikalizirali, to pa je razlog, da se jih sumi terorističnih dejanj".

Na eni od fotografij, ki jih je pokazala policija, eden od osumljenih nosi balaklavo, kapo, ki prekrije obraz, in drži pištolo in mačeto, na drugi pa so vidne polavtomatske puške, doma narejen eksploziv in kosi dinamita.

Ko so jih aretirali decembra 2019 zaradi obtožb o posesti orožja, so v hišnih preiskavah našli večje količine pištol, streliva in eksploziva.

Policija je še sporočila, da bo preiskava osumljenih pred sojenjem trajala več mesecev. Tožilstvo je dalo policiji čas do konca marca, da vloži obtožnico.