Prizor z lanske cerkvene prireditve ob Svetovnem dnevu mladih v Lizboni. Foto: EPA
Prizor z lanske cerkvene prireditve ob Svetovnem dnevu mladih v Lizboni. Foto: EPA

Portugalska škofovska konferenca je po sestanku v svetišču Fatima sporočila, da morajo žrtve odškodninske zahtevke vložiti med letošnjim junijem in decembrom. Koliko je upravičencev, ni znano, saj je veliko žrtev že umrlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Višine odškodnin niso navedli, so pa pojasnili, da jih bodo izplačali iz sklada, ki ga je škofovska konferenca ustanovila v ta namen in ki ga bodo financirale vse škofije v državi.

Za izplačilo odškodnin žrtvam spolnih zlorab so se škofje odločili, potem ko je komisija neodvisnih strokovnjakov v februarja lani objavljenem poročilu ugotovila, da je bilo od leta 1950 najmanj 4815 mladoletnikov žrtev spolnih zlorab in spolnega nasilja duhovnikov in drugih cerkvenih uradnikov v portugalski Katoliški cerkvi.

Koordinator komisije, otroški psihiater Pedro Strecht, je takrat opozoril, da bi lahko bilo primerov spolnih zlorab bistveno več.

Vodstvo Cerkve je zlorabe sistematično prikrivalo

Komisija, ki je poročilo pripravila po naročilu portugalske Cerkve, je tudi ugotovila, da je cerkvena hierarhija zlorabe sistematično prikrivala. To je ugotovila, potem ko je v letu dni zbrala več kot 500 pričevanj v tej večinsko katoliški državi.

Vodstvo portugalske Cerkve se je žrtvam takrat opravičilo in priznalo, da je "treba spremeniti kulturo Cerkve".

Pred objavo poročila so predstavniki portugalske Cerkve trdili, da je primerov zlorab samo peščica. Po njegovi objavi pa so sprva zavračali odstavitev storilcev ali izplačilo odškodnin žrtvam, poroča portal Euronews.

Preiskave zlorab otrok v številnih državah

Papež Frančišek se je med obiskom Svetovnega dneva mladih v Lizboni avgusta lani nato srečal s 13 žrtvami zlorab. Ob prihodu v portugalsko glavno mesto pa je v nagovoru škofom dejal, da nekateri na Cerkev "gledajo z razočaranjem in jezo zaradi škandalov, ki so iznakazili njen obraz".

Zaradi tisoče odkritih primerov spolnega nasilja, ki so jih zagrešili duhovniki, in obtožb prikrivanja teh zlorab je papež Frančišek leta 2019 napovedal oster boj proti spolnim zlorabam znotraj Cerkve.

Podobne preiskave kot na Portugalskem so sprožili tudi v več drugih državah, vključno z Avstralijo, Francijo, Nemčijo, Irsko in Nizozemsko.